Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala (képernyőfotó)
Hirdetés

Vereséget szenvedett az a gondolkodás is, az eszme, ami a baloldali pártok mögött van, mondta el értékelő beszéde legelején Gyurcsány Ferenc.

Zavaros hetek jönnek, jönni fog a bunkósbot, ahogyan ez illik – jelentette ki. Jön egyik oldalról a kínos csend, másik oldalról a bűnbakképzés – jósolta Gyurcsány.

Nem vigasztaló a pártelnök szerint az a tény sem, hogy az ellenzék legnagyobb erejét a Demokratikus Koalíció adja.

Gyurcsány kitért a választási rendszerre, és az anyagi lehetőségekre is, úgy látja, ők olyanok csak, mint a rongyos gárda. Aztán diktatúrázott is egy sort a nyilvánosság kapcsán, a közmédiát ostorozva. Úgy értékelt, ők lényegében ostromgyűrűben vannak, amiből ki kellene törni.

Korábban írtuk

Úgy látja, az is dilemma, itt lehet-e egyáltalán győzni. Történelmi példákat sorolva arra jutott, „csinálni kell, nincsen mese”. Azért csináljuk, mert hiszünk benne – mondta el.

A mi világunk egy kedves, diffúz hálózat – jellemezte a baloldalt Gyurcsány.

Heroikus küzdelemként írta le az ellenzéki jelöltek és a mögöttük álló csapatok kampánytevékenységét, ami kapcsán úgy látja, a választás után az erről való megemlékezés háttérbe szorult, de ő ez alkalommal köszönetet mondott nekik beszédében.

Folytatni fogjuk, mert ez a dolgunk – ígérte a DK vezére.

„A modern kor emelkedett lelkű trubadúrjai javasolnak mindenfélét erkölcsi megfontolásból” (…), miért kellene lemondani a fegyvereink egy részéről? A kés, bármennyire is csorba… de lábhoz tett fegyverrel nem lehet küzdeni, mert legközelebb még jobban megvernek – mondta el , utalva a gyurcsányozásra és arra a felvetésre, hogy ne vegyék át parlamenti mandátumukat az ellenzéki képviselők.

Úgy viselkedtünk, mint Dobó népe, megküzdöttünk – Dobó sikeresebb volt, mint mi, úgy látom – folytatta összevissza szárnyaló gondolatmenetét Gyurcsány.

Vérlázítónak nevezte azt, hogy felmerült, az ellenzék nem is akart győzni. Példaként Karácsonyt és Jakab Pétert hozta fel, mert szerinte rajtuk nagyon is látszott például, hogy ők igazán győzni akartak.

Az összeborulás gondolatát kritizálókra is reagált Gyurcsány. Úgy látja, ha van megőrzendő eredménye ennek az időszaknak, az az, hogy „ezt a hat pártot együtt kell tartani ilyen-olyan módon, sőt”. Tíz helyen is győzhettek volna szerinte, ha nem lett volna más ellenzéki jelölt az ő oldalukról azokban a körzetekben. Gyurcsány szerint az ellenzéki szavazók igenis követik pártjuk felszólításait, az összefogás működik.

Kitért aztán a Jobbikra is, amit jobboldali, jobbközép pártként jellemzett a DK vezére. Ő úgy értékelt, nem igaz, hogy a Jobbik szavazatokat nem hozott, csak vitt, majd megnyugtatta a jobbikosokat, hogy ők majd kiállnak mellettük.

Ezután az előválasztás kérdésére tért rá, aminek sok tanulsága volt Gyurcsány véleménye szerint. Pozitív hozadékként értékelte, hogy a választás kérdését intelligensen oldotta fel az előválasztási rendszer. A választásra nézve ugyanakkor nem volt más pozitív hatása az előválasztásnak, mondta el a pártelnök. Az egyéni jelöltek előválasztásos kiválasztását igazságos elvűnek tekinti, ugyanakkor azt nem gondolja, hogy a legjobb jelölt győzött feltétlenül, inkább volt ez hatalmi erőforrásverseny, ki mögé mennyi párt állt be például.

Ezt követően tért rá a miniszterelnök-jelölt kiválasztására. Úgy érvelt, a miniszterelnök és a miniszterelnök-jelölt kiválasztása más folyamat, de erről és az előválasztás más kritikájáról nem lehetett beszélni az előválasztás mögé beállt nagyhangú szakértők miatt.

Az aktivisták elképesztőek voltak – mondta Gyurcsány, akik szerint igazi csodák történtek meg.

„A hat párt együttműködése nagyszerű és folytatandó dolog, mondtam korábban. Ez az együttműködés elért egy szintet, de azon túl nem tudott továbbmenni. Már közös volt a ház, de még nem volt közös az álom” – mondta el.

A választási egység nem azonos a politikai egységgel – folytatta gondolatait.

Végre rátért a közös jelölt kérdésére. Ő az, aki meghatározza, milyennek látják őket, az összefogó pártokat, és ez természetes – közölte.

A személyről nem fogok beszélni, nézzék el, akik erre vágytak. A szerepről fogok beszélni, amiben a mi jelöltünk volt – folytatta, és ügyelt rá, Márki-Zay Péter nevét egyszer se ejtse ki a száján.

Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala (képernyőfotó)

A győzelmi esélyt a jelölt már az előválasztási győzelme éjszakáján elvesztette – jelentette ki Gyurcsány, aki szerint három dolog is jelezte a bajt.

  • 1. Olyan a Földön nincsen, hogy egy baloldali közösség magának jobboldali jelöltet választ. Ez az identitás feladása, a választók álmának elárulása.
  • 2. Nem elnöki rendszer van, a miniszterelnököt nem közvetlenül választják. Választunk egy olyan jelöltet, aki mögött nincs szervezett politikai háttér. Egy mandátuma van, semmi más. Olyan, mintha egy toronyházat egy fahusángra akarnánk felépíteni.
  • 3. Egy leendő miniszterelnök-jelölt azt az ambíciót tűzi ki, hogy azt az ellenzéket akarja leváltani, akikkel győzni szeretne.

A tragédia az, hogy mi mindezt tudtuk az előválasztás előtt, de hát emiatt a jelöltet nem lehet kritizálni – húzta alá, mondván, a jelölt (Márki-Zay Péter) ezekből nem is csinált titkot, nyíltan vállalta mindezeket.

Egyedül Dobrev Klára volt az, aki nyilvánosan ezekre a problémákra rá is mutatott, emlékezett vissza Gyurcsány Ferenc.

Dobrev Klárával győztünk volna – jelentette ki.

A gyurcsányozás jelenségéről komolyan kíván beszélni – mondta virágos allegóriák közepette, amikor is hóvirágokról, nárciszokról és cseresznyefavirágokról kezdett el beszélni.

Sok évnyi, évtizednyi támadás után most azt mondják, kövessek el öngyilkosságot. Megfontoltam: nem – rögzítette.

A gyurcsányozás a Fidesz narratívája. Szól egy egykori pápai fickóról, aki már hatvanéves meg egy pici. A gyurcsány egy jelző, egy magatartást, viselkedést leíró jelző: Az istennek nem akar elmenni, itt van és küzd és csinálja. Hogy megölhetetlen, kitartó és küzd. Ahelyett, hogy eltűnt volna, még egy új pártot is szervezett. Az a legkevesebb, hogy tüske a köröm alatt (a Fidesz számára – szerk.), annál én több szeretnék lenni – mondta el Gyurcsány.

Ne védekezzetek, akarjatok inkább ti is Gyurcsány lenni! Legyetek Gyurcsányok! – javasolta híveinek.

Je suis Gyurcsány! – kiáltott fel.

Gyurcsány volt Karácsony is. Jó, hát miniben, de Gyurcsány volt a jelölt is. Dobrev is Gyurcsány volt – jött lendületbe. Szerinte aki már őt fényképen is látta valaha, az is Gyurcsány lenne.

Nem én vagyok Gyurcsány. Nem tudom, hogy mondanám meg ezt apámnak, szegény elment – mondta egy éles váltással rezignáltan.

Hamvaiból is kísérteni fog. Gyurcsány szellemként is marad – tette aztán hozzá már magára utalva.

Felemelt fejjel küzd a Demokratikus Koalíció, és ehhez nem kér engedélyt sem kormánytól, sem ellenzéktől. Mi előre megyünk, és nem hátra – mondta nagyon eredetien.

Itt most buborékolni fog minden egy darabig, feljönnek a buborékok, szétpattannak – hozott be egy újabb költői képet beszédébe.

El kell dönteni, mi az alapviszonyunk ehhez a kormányhoz – tanácsolta a pártelnök: Magyarországnak törvénytelen kormánya van – kiabálta, szerinte ezt mindig el kell mondani, mert a választás nem volt fair és szabad értékelése szerint.

Az erőszaktevőt Orbánnak hívják, aki törvénytelenül uralkodik felettünk – acsarkodott tovább.

Most következik a feketeleves! Ami eddig megtörtént, a hazugság zubogása, a nemzet javainak elrablása. Nem lehet erre büszkének lenni – okoskodott tovább felindultan.

A csirkepörkölt legyen csirkepörkölt! Szóval nem kell félni. Tisztességes európai baloldaliak vagyunk. Merjetek baloldaliak lenni, zöldek, jobbközép pártiak lenni!” – javasolta az ellenzéki híveknek Gyurcsány.

Aki utálja a pártokat, ne legyen politikus! – harsogta.

A baloldai messiásvárást is kritizálta a pártelnök. Országot vezetni felelősség, tapasztalat, tudás – emelte ki. Lánglélek, a csodában való hit és a mély meggyőződés ehhez nem elegendő, hangsúlyozta.

Tessék komolyan venni a hazát és a politikát is! – szólította fel a pártokat Gyurcsány.

Nekünk nem a sok szín hiányzik, hanem az egység! A gyerekem tolltartójában nincs annyi szín, mint nálunk – értékelte a moslékot Gyurcsány.

A DK-nak nagyobb mozgástere lesz nagyobb párttal, nagyobb frakcióval – biztatta híveit.

„A hat pártnak is azt tudom mondani: vigyázni kell egymásra. Kevesebb önzés és több közös felelősségvállalás – jelentette ki.

Megvívtuk a küzdelmet. Köszönet a küzdőknek. Ha ez a sorsunk, ez a sorsunk. Küzdeni fogunk tovább, bennünk e tekintetben bízhatnak. Tesszük, merjük, tudjuk – idézte az egykori SZDSZ mottóját Gyurcsány zárásképpen.