Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Gyurcsány Ferenc otthonában beszélget Vlagyimir Putyin orosz államfővel, amikor ebéden látta vendégül az orosz elnököt
Hirdetés

A lap a napokban cikksorozatot indított Gyurcsány Ferenc és Vlagyimir Putyin orosz elnök kapcsolatának bemutatása érdekében. Írásaikból egyértelműen kiderült, hogy a dollárbaloldal vezetője még miniszterelnöksége idején szívélyes, baráti viszonyt ápolt az orosz vezetővel. A jelenlegi kormányt Putyin-barátnak minősítő DK-elnök 2007 végén közös magyar–orosz kormányülést hívott össze Budapesten, majd a Kreml lapjában ígérte meg, hogy gyerekeit oroszul taníttatja majd.

Kormányfői ténykedése idején Gyurcsány Ferenc számos alkalommal találkozott az orosz vezetővel, egyszer saját otthonában, az Apró-villában fogadta Putyint.

A Gyurcsány-kormány több szempontból is kiszolgáltatta Magyarországot: beengedték például az orosz titkosszolgálat munkatársait a polgári elhárítás épületébe, és asszisztáltak ahhoz, hogy hazánk egyik stratégiai vállalata, a Mol orosz résztulajdonba kerüljön.

Gyurcsány Ferenc szívélyes viszonya Oroszországgal az amerikai diplomácia figyelmét sem kerülte el, legalábbis erről árulkodnak az úgynevezett WikiLeaks-iratok.

April H. Foley, aki 2006 és 2009 között volt az USA magyarországi nagykövete, a kiszivárgott dokumentumok tanúsága szerint többször jelezte az amerikai külügyminisztériumnak, hogy sok magyar úgy látja, a kormányfő a szükségesnél szorosabbra fűzi a viszonyt az orosz elnökkel.

– Miközben Gyurcsány fél provokálni az oroszokat és észben tartja Magyarország Nyugat iránti elköteleződését, az is teljesen egyértelműen látható, hogy szerelmes Putyinba – fogalmazott egy alkalommal a diplomata.

Korábban írtuk

A nagykövet arra is felhívta a figyelmet, hogy bár Gyurcsány tanácsadói valószínűleg arra buzdítják a magyar miniszterelnököt, hogy tegye világossá az elköteleződését a transzatlanti kapcsolat mellett, úgy tűnik, a kormányfő túlzottan személyes ügyként kezeli Magyarország Oroszország-politikáját.

– Ebben az ügyben, ahogy egyebekben is, hajlamos mindenhol máshol keresni a hibát, csak a saját portája előtt nem – olvasható a WikiLeaksen.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható.