A Demokratikus Koalíció azt követeli a kormánytól, hogy minden rászoruló gyermeknek biztosítsanak napi háromszori étkezést az év minden napján, és ne engedjék kilakoltatni azokat a családokat, amelyekben gyermek is él.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A DK frakciószóvivője keddi budapesti, a gyermekjogok világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az EU-ban arányaiban sehol nem éhezik annyi gyermek, mint Magyarországon. Az Orbán-kormány nem számolta fel a gyermekéhezést, 2018 nem a családok, hanem a kilakoltatások éve – összegezte véleményét Gréczy Zsolt.

A politikust kérdezték az Állami Számvevőszék közleményéről, amelyben azt írták, sajnálják, hogy a DK központi irodája leégett, és bár az idei választási kampányhoz kapcsolódó számlákat már bekérték a párttól, de jövőre a 2017-2018. évekre vonatkozó könyveléseiket is át kell adniuk. Gréczy Zsolt azt felelte, hogy a szükséges számlákat igyekeznek beszerezni, de ha a számvevőszék „úgy gondolja, hogy a jövő évi esetleges ellenőrzéskor a kormány bunkósbotjaként kíván működni, akkor a Demokratikus Koalíció ennek nyilván ellent fog állni”.

A politikust faggatták arról is, hogy miért kértek támogatást, amikor a képviselőknek alanyi jogon jár iroda a Képviselői Irodaházban, a pártnak pedig volt biztosítása. A frakciószóvivő azt felelte, hogy egy biztosítási eljárás több hónapig is elhúzódhat, nekik pedig azonnal pótolniuk kell a használati eszközeiket, például a laptopokat. Egyébként sem lehet arra számítani, hogy a biztosítás minden kárt fedez – tette hozzá.

Arról is kérdezték, hogy az Interpol nemzetközi körözést adott ki a bolgár Cvetan Vaszilev ellen, akivel – a sajtóhírek szerint – Gyurcsány Ferenc üzleti kapcsolatban állt az Altus Zrt.-n keresztül. A férfit mintegy hatszáz milliárd forintnyi euró ellopásával gyanúsítják. Gréczy Zsolt visszakérdezett, és azt kérte, mondják meg, hogy Gyurcsány Ferenc pontosan mikor üzletelt Cvetan Vaszilevvel. Hozzátette, azt nem tudja, hogy a két férfi korábban kötött-e üzleteket, vagy hogy egyáltalán ismerik-e egymást, de most biztosan nincsenek üzleti kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy senkit sem lehet felelőssé tenni azért, ha egy egykori üzlettársa később törvénytelenséget követ el.