A DK-t vagy a Párbeszédet juttathatja plusz egy országgyűlési mandátumhoz Márki-Zay Péter, attól függően, hogy átveszi-e, és ha igen, átadja-e a saját megbízatását – írja a Magyar Nemzet.

Hirdetés

Az biztos, hogy Karácsony Gergely helyére Szabó Rebeka ül be a parlamentbe, míg a mandátumáról lemondó Dobrev Klára a jobbikos Végh Noéminak engedi át képviselői helyét. Mindeközben Márki-Zay Péter megerősítette, hogy a csúfos választási kudarc ellenére pártot alapítana.

A baloldal közös listájának második helyén álló Dobrev Klára, illetve a harmadikon szereplő Karácsony Gergely már korábban közölte, hogy a választások után nem veszik át országgyűlési mandátumukat. Dobrev szerint bár itthon is sok a teendő, inkább megtartja EP-képviselőségét,

Karácsony pedig csak abban az esetben ült volna be egy hónapra a parlamentbe, ha a baloldal győz a választáson.

A főpolgármesternek erre úgy lett volna lehetősége, hogy a mandátumot nyert országgyűlési képviselőknek a jogszabályok alapján harminc napon belül kell az összeférhetetlenségüket megszüntetni. Karácsony szavai szerint „tiszavirág-életű mandátumát” arra használta volna, hogy benyújtson egy budapesti és agglomerációs ügyeket rendező, Magyarország szíve nevű törvényjavaslatot.

Korábban írtuk

Nyilatkozatai alapján a baloldali listát vezető, bukott miniszterelnök-jelölt szintén nem lesz az Országgyűlés tagja, Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere marad.

A Magyar Nemzet baloldali forrásai egyelőre nem tudták megmondani, hogy pontosan kikre szállnak a nevezett mandátumok. Elmondásuk szerint az biztos, hogy Karácsony Gergely átveszi az országgyűlési mandátumát, amit Szabó Rebekának ad át, így a zuglói alpolgármester lesz helyette országgyűlési képviselő.

Dobrev Klára nem veszi át a mandátumát, mivel akkor le kellene mondania az EP-képviselőségről, így viszont a közös lista ugrik egyet előre.

Mivel a baloldali összefogás listája 38 képviselői helyet szerzett, így a 39-ik helyen szereplő jobbikos Végh Noémi juthat be a parlamentbe.

A teljes cikk elolvasható a Magyar Nemzet oldalán, IDE kattintva!