Bár az uniós támogatásokból a kormány épp a jelentős költségvetési tételt jelentő pedagógus-béremelést fedezné, a baloldal európai parlamenti képviselői az országnak járó források felfüggesztéséért harcolnak, és azért, hogy a pénzeket különböző „civileknek” adja Brüsszel – írja az Origo.

Hirdetés

A Gyurcsány-párt jelentős szerepet játszik ebben az évek óta tartó aknamunkában, amelynek Rónai Sándor az egyik élharcosa.

A Gyurcsány-párti EP-képviselő a Pegasus-vizsgálóbizottság alelnökeként nyilatkozva a minap is amellett kampányolt, hogy ne érkezzenek meg Magyarországra az uniós források.

– Orbán Viktornak esélye sincs arra, hogy ezeket a pénzeket hazahozza záros határidőn belül. Például a Pegazus-ügy is egy olyan, ami sajnos ettől eltávolította Magyarországot, mert nem jogállam, és azt mondják, amíg léteznek ezek a jogállamisági problémák, addig nem adják oda ezeket a pénzeket

– mondta Rónai Sándor.

A Gyurcsány-párt árnyék-külügyminiszterének is hívott Rónai Sándor egyenesen büszkélkedett azzal, hogy az autópálya-koncessziók ügyében az ő kezdeményezésére indult eljárás hazánk ellen, amitől pedig saját bevallása szerint is a források visszatartását várja.

– Ha csak az elmúlt néhány nap eseményeit vesszük, akkor éppen az én javaslatomra, az Európai Bizottságtól, von der Leyen asszonytól kaptam egy levelet, hogy bizony, a bizottság is vizsgálja az autópálya-koncessziót. Ez nyilvánvalóan nem segíti azt, hogy Magyarország hozzájusson azokhoz az uniós támogatásokhoz, amelyek közel hatezermilliárd forintnyi támogatást jelentenek

– mondta Rónai Sándor tavaly augusztusban.

Nem sokkal később, 2022 szeptemberében, amikor az EP elfogadta a Sargentini-jelentés frissített változatát, a Delbos-Corfield-jelentést, ismét bebizonyosodott, hogy a Gyurcsány-párt politikai fegyverként használja a jogállamiság kérdését.

Ugyanis utóbbi állítólagos hiányosságaira hivatkozva követelte Rónai, hogy a kormány egyáltalán ne kapjon uniós forrásokat, és azokat teljes egészében az önkormányzatoknak és a „civil szervezeteknek” folyósítsák. Akkor így ünnepelte a magyarellenes jelentés elfogadását:

– Egyértelmű a feladatunk, meg kell védenünk az uniós pénzeket, hogy azokat a civilek és önkormányzatok kaphassák meg.

Rónai elismerte, hogy a Gyurcsány-párt EP-képviselői azon dolgoznak, hogy az uniós pénzek ne érkezzenek meg hazánkba.

Bár az egyik árnyék-kormányinfón feltett újságírói kérdésre Molnár Csaba először tagadta, hogy pártja annak megakadályozásán dolgozna, hogy Magyarországra ne érkezzenek meg az uniós források, később lényegileg mégis elismerte, hogy ezt teszik.

Ezt a Gyurcsány-párti EP-képviselő annak hajtogatásával próbálta alátámasztani, hogy a kormány szerinte ellopja a támogatásokat.

– Azon dolgoznak a DK EP-képviselői, hogy ezek a pénzek azok ne érkezhessenek meg a fideszes oligarchákhoz, Orbán Viktor baráti, üzleti és rokoni köreihez. A célunk egyértelmű: addig ne jöjjön pénz, amíg az nem a magyar emberekhez, a magyar önkormányzatokhoz és a magyar kis- és középvállalkozásokhoz jut. Márpedig most nem oda jut

– állította Molnár Csaba, aki hazafias kötelességének nevezte annak megakadályozását, hogy az uniós források négy-öt ember zsebében tűnjenek el.

A teljes cikket az Origo oldalán olvashatják.

Korábban írtuk