Fotó: republikon.hu (képernyőfotó)
Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke beszéde elmondása előtt az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, a Városligeti Műjégpályán az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. MTI/Illyés Tibor
Hirdetés

Az elemzés szerint az adatok alkalmasak arra, hogy következtetni lehessen a Jobbik korábbi szavazóinak viselkedéséről a 2022-es választás során, ugyanakkor leszögezték: becslésről, a tendenciák jelzéséről van szó.

Mind a húsz vizsgált országos egyéni választókerületben többet kapott az Egységben Magyarországért egyéni jelöltje, mint négy évvel korábban a Jobbikon kívüli ellenzéki pártok (DK, Együtt, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) egyéni jelöltjei összesen.

A vizsgált húsz OEVK-ban átlagban a Jobbik szavazóinak 53 százaléka valószínűsíthetően az Egységben Magyarországért jelöltjére szavazott. Minden OEVK-ban kisebb ennél jelentősen kisebb a Mi Hazánkra (6. oszlop), valamint a Fideszre szavazók aránya (7. oszlop).

2018-ban a közbeszédben megjelent, hogy a kormányváltás érdekében a „helyben
esélyes” jelöltre érdemes szavazni egyéniben. Egyes választókerületekben tehát olyanok
is szavazhattak 2018-ban a Jobbikra, akik nem erősen kötődtek a párthoz, így
hajlandóbbak voltak 2022-ben az Egységes Magyarországért jelöltjére szavazni.

Korábban írtuk

Az adatok azt mutatják, hogy szavazóinak csak nagyjából fele követte a Jobbikot az összefogásba.

Az Egységben Magyarországért szavazóknál mégis szűkebb a Mi Hazánkra, valamint a Fideszre szavazók aránya. A vizsgált egyéni választókerületekben

a Jobbik szavazóinak átlagban negyede maradhatott otthon 2022. április 3-án.

Az adatok tükrében így arra is lehet következtetni, hogy miközben a jobbikos szavazók teljes körű megszólításának hiánya rányomta a bélyegét az Egységben Magyarországért teljesítményére, nem egyedül a Jobbik szavazóit nem tudta mozgósítani az ellenzéki összefogás a választás során.

Az elemzés ERRE A LINKRE KATTINTVA tölthető le.