Április elsejétől egy karton cigi árába, tízezer forintba kerülhet minden eldobott csikk az V. kerületben. Rogán Antal polgármester akkor lesz elégedett, ha már Bécs vagy Párizs is megirigyelheti a kerületben uralkodó tisztaságot – értesült a Blikk.

Rogán Antal új rendelete ismét csak meghökkentő lehet a budapestieknek. Mint emlékezetes, Belváros polgármestere a nyáron 23 milliárd forint büntetést rótt ki két minisztériumra, amelyekkel a parkolók kapcsán vitába keveredett, most pedig tízezer forintig terjedő bírsággal büntetne mindenkit, aki akár csak egy csikket is elhajít a nyílt utcán. A javaslatról december 13-án határoznak a kerület illetékesei, s január elsejével léphet életbe.

– Három hónap türelmi időt adunk a dohányosoknak, ez idő alatt a közterület felügyelők csak figyelmeztetik a szemetelőket, de nem büntetnek. Április elsejétől azonban előkerülnek a sárga csekkek – mondta a Blikknek Rogán.

Tilos lesz a dohányzás a játszótereken, és azokat a kutyatulajdonosokat is megbüntetik, akik nem szedik fel ebük után az ürüléket. Cserébe viszont több csikkgyűjtőt és zacskós ládát helyeznek el az utcákon. Emellett negyven kerületőr áll szolgálatba, és negyvenre kívánják növelni a rendőrjárőrök számát is. Ráadásul tavasztól negyven térfigyelő kamera pásztázza majd az utcákat.

– Évente százezernél is több szabálysértési eljárás negyedét köztisztaság elleni vétség teszi ki. Ezek döntő többségét azonban sittlerakás, illegális szemétlerakás vagy sárfelhordás miatt indítjuk – tudta meg a lap Janocsek Ferenctől, a Fővárosi Közterület-felügyelet szóvivőjétől.

(blikk.hu)