A BKK naponta több mint 2000 tömegközlekedési járművet indít útjára, amelyekre több mint négymilliószor szállnak fel az utasok. Egyedül a 4-es és 6-os villamosokat közel 350 ezerszer használják egy átlagos munkanapon. Egy év alatt pedig több mint 1,5 milliárd utas veszi igénybe a BKK járatait.

Hirdetés

A cég mintegy 1500 embert foglalkoztat, és hatalmas összegek fölött diszponál. Évente nagyságrendileg 200 milliárd forintos bevétele van. Ezért is köteles a Főváros a BKK gazdálkodását ellenőrző felügyelőbizottságot működtetni, amelynek jogi, közgazdasági és pénzügyi, vállalatirányítási kérdésekben kell állást foglalnia. A felügyelőbizottságnak a BKK törvényes és hatékony működésének ellenőrzése a feladata, meg kell tárgyalnia a cég minden jelentős jogi, közgazdasági, pénzügyi, műszaki, fejlesztési, beszerzési és szerződéskötési ügyét. Át kell tekintenie és véleményeznie kell a BKK üzleti tervét és éves pénzügyi beszámolóját.

Az elnök feladata biztosítani, hogy szakmailag alapos, tényeiben és számaiban helytálló, teljes körű előterjesztések készüljenek a felügyelőbizottság számára. Ezeket ő terjeszti a bizottság elé, ő vezeti az üléseket, és ő gondoskodik a felügyelőbizottsági határozatok végrehajtásáról.

Mindehhez képest meglepő, hogy Karácsony Gergely javaslatára tavaly június óta az a Hajnal Miklós a felügyelőbizottság elnöke, aki noha korábban többször is azt állította, hogy végzett közgazdász, nincs olyan szakirányú képesítse, ami egy ilyen jelentős feladat ellátására alkalmassá tenné. Sőt, bár többször is közgazdásznak mondta magát, kiderült, hogy semmilyen felsőfokú végzettséggel nem rendelkezik.

Ráadásul, hívja fel a figyelmet a cikk, Hajnal Miklós – aki felügyelőbizottsági elnöki minőségében havi bruttó 502 200 forint javadalmazásban részesül – a saját önéletrajza szerint sem rendelkezik olyan komoly munkahelyi, vezetői tapasztalattal, ami megfelelő előszoba lehetett volna számára egy ilyen komoly megbízatáshoz.

A további részletekről IDE kattintva az Indexen olvashat.

Korábban írtuk