Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője 2007 és 2011 között az ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium tagja volt. A tanári karnak az egyesület honlapján végigböngészhető névsorában ma is csak úgy hemzsegnek a régi ismerősök: Csepeli György, Ungváry Krisztián, Debreczeni József, Lakner Zoltán és a többiek. Szakkollégiumi társai között többen felbukkantak a hazai közélet baloldalán, például így Misetics Bálint, A Város Mindenkié csoport egyik alapítója, aktivista, Jancsics Dávid korrupciókutató vagy Szabadkai Bálint, a Keresztények a Melegekért nevű szervezet alapítója. A szellemi műhely, ahol Donáth Anna négy esztendőt töltött, korántsem ártatlan szakmai szerveződés, méltó névadójához, a néhai szociológus Angelusz Róberthez, aki nem a rendszerváltáskor, hanem 1999-ben kapott alkotói díjat a Soros Alapítványtól.

Sorossal sokra viheted

Aligha meglepő tehát, hogy amikor lépniük kellett a milliárdos érdekében, habozás nélkül léptek is. 2018 novemberében tíz szakkollégium közös nyilatkozatot adott ki a CEU Budapesten maradásáért. Ebben úgy fogalmaztak, hogy „a CEU Budapesten maradása Hazánk (sic!) alapvető érdeke: a nemzetközi színvonalú oktatás, az egyetemen folytatott magas szintű kutatói munka, valamint az egyetemi oktatói gárda jelentős kapcsolati és tudástőkéje Magyarországot építi és gazdagítja”. Ebben a több száz főre kiterjedő hálózatban, amelynek a csápjai a magyar politikai és gazdasági élet legfelsőbb köreibe vezetnek, szocializálódott Donáth Anna, itt ismerte meg munkatársai, barátai egy részét, és alighanem itt értette meg véglegesen, hogy Soros Györggyel sokra viheti.

Donáth nyíltan akkor kötelezte el magát, amikor hosszabb-rövidebb külföldi tanulmányai után hazatérve, 2016-ban a Soros-birodalomhoz tartozó Menedék – Migránsokat Segítő Egyesületnél helyezkedett el. Amint arra a Tűzfalcsoport írása rámutat, ez a szervezet szerepelt abban a migránsoknak készült kiskönyvben, amelyet a Sky News riporterei találtak bevándorlóknál a görög partoknál. Ebben különféle tanácsokkal látják el az illegális bevándorlókat: hogyan kerüljék ki az ujjlenyomatvételt Magyarországon, miként fogadjanak ügyvédet, és játsszák ki a szabályokat Európában.

Soros már 2015-ben, kevéssel a migrációs válság előtt 21 ezer dollárral, azaz több mint 5,5 millió forinttal támogatta a Menedék tevékenységét, 2016-ban pedig, amikor Donáth Anna már ott dolgozott, 185 millió forintból gazdálkodott a szervezet. Kapott még 61 milliót az ENSZ menekültügyi főbiztosától, s csaknem 80 milliót a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alaptól is.

Furcsa villámkarrierek

A Momentum fontos embere Hajnal Miklós elnökségi tag, volt szóvivő is. Még csak huszonnégy éves, de nem kezdő a hálózati munkában. Életrajzából egy elkötelezett globalista képe rajzolódik ki: az Oxfordi Egyetem filozófia, politika és közgazdaságtan szakán folytatott tanulmányai mellett dolgozott Berlinben a Globális Közpolitikai Intézetben, később a Közép-európai Egyetem közpolitikai iskolájában, valamint a Google brüsszeli irodájában is. Tizenkilenc éves gyakornokként dolgozott annál a Global Public Policy Institute nevű intézetnél, amelynek tanácsadó testületében Soros György fia, Alexander Soros üldögél. Hasonlóképpen egyenes ágon kötődik a Soros-birodalomhoz Orosz Anna is. Tanulmányai befejezése után annál a Budapest Intézetnél helyezkedett el, amelyet a milliárdos Nyílt Társadalom Intézete is finanszíroz. 2018 novemberétől pedig a Political Capital munkatársa, elemzője: az intézet támogatói között Sorost szintén megtaláljuk. Másfajta, de szintén Soroshoz kötődő életrajzot mutathat fel Radnóti András, a Momentum külpolitikai elemzője, aki külföldi tanulmányai után Soros egyik kedvenc globalista partnerének, az ENSZ menekültügyi főbiztosságának is dolgozott.

Bejárogatott a követségre

Roppant tanulságos Szabó Tímea pályafutása is. Az LMP-ből a Párbeszédbe ejtőernyőzött politikus fiatal felnőttként külföldön élt, tanult, dolgozott, csak 2003-ban tért haza Magyarországra. Saját alapító mítosza szerint huszonegy évesen Amerikában találta magát, ahol meglátott egy hirdetést, jelentkezett és azonnal felvették a Harvardra kutatóasszisztensnek. A mesebeli fordulat két-három hét (!) múlva következett be, amikor kutatásvezetővé léptették elő. Villámkarrierjének újabb állomásai: ENSZ-alkalmazás, a huszonöt éves lány itt fegyvereskonfliktus-megelőzési stratégiákról, sérülékeny csoportok védelméről folytatott kutatásokat, majd Pakisztánban dolgozott az International Rescue Committee nevű civil szervezetnél, amelynek Soros több millió dollárt adományozott „embermentő tevékenységéért”, és amely szervezet Sorost kétszer kitüntette, 1993-ban és 2013-ban.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Szabó Tímea ezután Afganisztánba költözött, és Kabulban a Harvard megbízásából az ENSZ afganisztáni missziójával dolgozott együtt. Feladata az új afgán kormány kapacitásfejlesztésének elősegítése volt (bármit jelentsen is ez). Néhány hónappal később csatlakozott a CARE International szervezetéhez, ahol országos emberi jogi felmérést vezetett. A svájci székhelyű CARE International a nyitott társadalom elősegítésére számtalan országban végez kutatói, humanitárius, jószolgálati tevékenységet – finoman szólva is ezer szállal kötődnek a Soros-hálózathoz. Magyarországra (vissza)költözése után Szabó Tímea az újfent Soroshoz ezer szállal kötődő Magyar Helsinki Bizottságban négy évig koordinálta a menekültprogramot, majd csatlakozott az LMP-hez.

Életútja, kapcsolatrendszere nemcsak a kívülállóknak, de saját párttársainak is szemet szúrt. Aligha véletlen, hogy 2015-ben hosszas magyarázkodásra kényszerült a Magyar Narancsnak adott interjújában: „az ügynöközés érdekes módon az LMP-ben kezdődött, egy ott maradt vezető kezdte mondogatni Jávor Benedekről, hogy CIA-ügynök. Többen figyelmeztettük, hogy ezt abba kellene hagyni, mert lehet ugyan versenyezni üldözési mániában, csak nem biztos, hogy megéri. Megvolt tehát ez a toposz, hogy aki külföldre megy, külföldön tanult, külföldön dolgozott, az biztosan valami globális összeesküvés része. […] Ezek afféle folyosói suttogások, hogy »te, figyelj, tudod, hogy a Szabó Tímea CIA-ügynök, nem véletlenül járkál az amerikai követségre«. Az amerikai követségen valóban évekig futott egy program, amelyben fiatal politikusoknak szerveztek néhány hetes utakat az Egyesült Államokba, ahol szenátorokkal, kongresszusi képviselőkkel, gazdasági szereplőkkel ismerkedhettek meg. Jávor Benedek is részt vett egy ilyenen, a következő évben engem hívtak, de akkor volt az LMP válsága, így vezetőként nem tudtam kimenni.”

Rejtélyes táborozások

Az utóbbi időben kissé háttérbe szorult Szél Bernadettbe a jelek szerint sokat fektettek, de nem sokat profitáltak belőle. Az LMP bukott miniszterelnök-jelöltje mégis maradt a hazai politikában, rendszeresen szerepel televíziós műsorokban, időként hallatja szavát különféle ügyekben. Már tizenhat évesen kapcsolatba került a nyílt társadalom eszméjével: az 1993-as Soros-évkönyv tanúsága szerint a milliárdos pénzén tanulhatott egy connecticuti elit gimnáziumban. Soros György hálózata 2017–2018-ban foglalkozott kiemelten Széllel, akkor, amikor Schiffer András kiszorítása után az LMP-t szerették volna új SZDSZ-ként felépíteni. A Tűzfalcsoport akkori írása szerint a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány támogatásával, a Civil Kollégium Alapítvány szakmai vezetésével három közösségszervező mentor, Sebály Bernadett, Peták Péter és Giczey Péter tartott különféle képzéseket. Dokumentumokra hivatkozva a Tűzfalcsoport azt állította, hogy Serbály és Szél Bernadett szoros kapcsolatot ápol, különféle szervezetekben (Migráns Szolidaritás Csoport, a Város Mindenkié stb.) találkozott életpályájuk. Az írás szerint Sebályék az Alinsky-módszer alapján szervezett mozgósítással alá akarták aknázni a megválasztott kormány tekintélyét, hálózati munkával erőszakos fellépésekre, demonstrációkra, sztrájkokra készültek. Beszédes tény, hogy amikor 2017. április 25-én a parlament igazságügyi bizottságának ülésére transzparenssel hadonászó „civilek” törtek be, feltűnt közöttük Sebály is. Még közös kép is készült, ahogyan ott álldogál Szél Bernadett és Szabó Tímea mögött, magát felháborodott „civilnek” álcázva.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Civil Kollégium Alapítvány kapcsán elsősorban rejtélyes kunbábonyi táborukról esett sok szó, amelyben Sebályék az aktivistákat oktatták. A Hír TV akkor készült riportja szerint az úgynevezett polgári részvételi egyetemen külföldi előadók tartottak képzést a résztvevőknek. A programot a Nyílt Társadalom Alapítvány támogatta, a Soros-féle intézet egyik munkatársa pedig maga is részt vett az eseményen.

A hálózat él

Összegezve: az új baloldali pártok, mozgalmak, különösen a Momentum, a Párbeszéd és az LMP hangadói, főbb vezetői nemhogy kötődnek Soros Györgyhöz, de áttételesen vagy közvetlenül neki köszönhetik tanulmányi, egzisztenciális, politikai előmenetelüket. A hálózat nem pusztán felemelte és kitaníttatta őket, de kapcsolati hálót is szőtt köréjük. Se szeri, se száma az ebben a rövid írásban meg sem említhető konferenciáknak, táborozásnak, kurzusnak, civil toborzásnak, ahonnan a szóban forgó szereplők jól ismerik egymást. Rokoni, családi összefonódásaikkal tovább erősítik a hálózati jelleget. Néhány száz, maximum néhány ezer emberről van szó, de az utánpótlás folyamatos. A hálózatba mindig újak érkeznek, tizen-huszonéves fiatalok, akiket belföldön vagy külföldön bevezetnek a Soros-féle civil mozgalomba, hogy aztán a magyar közélet politikai, gazdasági, tudományos és kulturális kulcspozícióiban fizessék vissza a tanulópénzt a nyitott társadalom eszméinek gyakorlati megvalósításával. Hogy aztán ebben a tevékenységükben hol ütköznek az államellenes felforgatás, a nemzetbiztonsági kockázat és a hazaárulás morális vagy törvény szerint is megszabott határába, arról már megoszlanak a vélemények. Mi azt gondoljuk, hogy Soros-követként mindannyian veszélyesek, és Magyarország érdekei ellen dolgoznak.