„A múlt héten horogkeresztet festettek egy zsidó sírra Ausztráliában. Egy holokauszt-emlékművet rongáltak meg Magyarországon. Egy ukrán zsinagógát ért orosz rakétatalálat. És innen nem messze, New Jersey-ben valaki molotov-koktélt dobott egy zsinagógára”

Hirdetés

– kezdte múlt heti, az antiszemitizmus-elleni harcról szóló felszólalását Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. Az esetre az Index hívta fel a figyelmet.

Nem adtak lehetőséget a magyar delegációnak

Az Index aláhúzta, hogy az amerikai diplomácia később javította a beszéd leiratát és kihúzták a Magyarországról szóló részt – hiszen az eset nem hazánkban, hanem Svédországban történt, ahol egy Raul Wallenberget ábrázoló szobrot rongáltak meg –, ám az ENSZ-ben nem adtak lehetőséget a magyar delegációnak „helyre tenni” a hibásan idézett információt, amely így téves képet adhatott a jelenlévő országok delegációinak.

A magyar delegáció az ülésen hiába vett részt, az amerikai házigazda nem adott felszólalási lehetőséget, így a magyar nagykövetnek az ülést követően személyesen kellett eljárni az alaptalan állítások miatt.

Az Index értesülése szerint az amerikai képviselet zárt ajtók mögött elismerte, hogy hibáztak. A lap szerint a magyar nagykövetség hiába kért nyilvánosság előtti korrekciót az Egyesült Államok képviseletétől, erre nem voltak hajlandók, sőt úgy tűnik, lezártnak tekintik az ügyet.

Amennyiben tényleg csak egy felkészületlenségből fakadó hibáról van szó, és nem szándékos csúsztatásról, úgy érthetetlen, hogy a képviselet miért nem ad ki nyilatkozatot a helyzet rendezése érdekében.

– nyilatkozta az Indexnek Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője.

„A külügyi szóvivő szerint az egész esemény komolyan vehetőségét megkérdőjelezi, hogy egy antiszemitizmussal foglalkozó kiemelt jelentőségű ülésen minden körültekintést nélkülözve valótlanságokat lehet állítani egy országról a teljes diplomáciai kar jelenlétében mindenféle következmény nélkül” – nyomatékosított az Index.

Paczolay Máté hangsúlyozta, hogy Magyarországon zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben, és minden magát nyíltan zsidónak valló személy biztonságban érezheti magát az országban, ellentétben egyes nyugat-európai nagyvárosokkal.

Mindent megtesznek egy NATO-szövetséges démonizálására

Amerikában azt szoktuk mondani, a politika nem megy túl a vízparton, azaz nem terjesztjük ki a határainkon túlra. A jelenlegi amerikai kormány nem így cselekszik. A Biden-adminisztáció mindent megtesz egy NATO-szövetséges démonizálására, mert nem tetszik neki a kormányának politikája – mondta az ügy kapcsán a Magyar Nemzetnek James Carafano, a Heritage Foundation konzervatív washingtoni agytröszt nemzetközi tanulmányok központjának alelnöke.

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.

Az Index cikke ITT érhető el.

Korábban írtuk