A részvételüket biztosra ígérő szavazók pártpreferenciája alapján „most vasárnap” a Fidesz 53, az egyesült baloldal a szavazatok 45 százalékát szerezné meg – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából. Mindez a mostani kormánypárt további kényelmes kormányzását tenné lehetővé, mintegy 120 mandátummal a 199-ből.

Hirdetés

Az intézet szerint a baloldali pártok egyesülési folyamatának fontos állomása az előválasztási küzdelem, amely elsősorban nem a jelöltek személyének kiválasztásáról szól, sokkal inkább egy átfogó mozgósító kampány. Hozzátették: a nyilvánosságra hozott résztvevői létszám a baloldali szavazótábornak alig több mint a negyede. Ugyanakkor a Fidesz sem maradt tétlen, és hasonló mozgósító kampánnyal válaszolt az előválasztásra.

Sőt a kormánypárt Gyurcsány és Karácsony személyét középpontba állító petíciója még jobban is teljesített, könnyebb volt a résztvevőket megnyerni vele. A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc elrettentő erejét mutatja, hogy a minimális elmozdulás a Fidesznek kedvezett

– hívja fel a figyelmet a Nézőpont Intézet.

A kutatásból kiderül, a két mozgósító kampány összességében hatásában kiegyenlítette egymást: mindkét szavazótábor elszántabbá vált, de alapvetően a két szavazótábor közötti versenyhelyzet nem változott. A két politikai tábor között ugyan azonosítható hétszázaléknyi egyéb pártra szavazó, de ők nem rendelkeznek világos preferenciával, konkrét pártnevet csak kevesebb mint harmaduk jelölt meg preferenciájaként, amely a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya párt aktuális gyengeségét is mutatja.

Korábban írtuk

A Nézőpont Intézet összesítése szerint a Fidesz előnye július óta hónapról hónapra növekszik, összességében elmondható, hogy a Gyurcsány Ferenc személyét középpontba állító kormánypárti kampány politikailag működik, a Fidesz-tábort egyben tartja és enyhén növeli, a baloldal számára pedig a volt kormányfő személye továbbra is megosztó. 

A Nézőpont korábbi felméréseinek a számai is azt mutatták, hogy a kormánykritikus szavazók harmada is a volt szocialista kormányfő politikából való távozását kívánja.

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása 2021. szeptember 20. és 21. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.