Pogácsás Tibor közölte, olyan önkormányzati feladatokhoz nyújtanak támogatást, amelyeket egyéb pályázati forrásokból nem lehet ellátni. Március 12-ig lehet pályázni önkormányzati feladatellátást szolgáló épületek, így bölcsődék, óvodák, közös önkormányzati hivatalok, belterületi infrastruktúra – utak, hidak, járdák – felújítására, valamint sportfejlesztésre – mondta el az államtitkár, hozzátéve, a pályázatokat első körben június 30-ig elbírálják.

Hirdetés

Hozzátette: igyekeznek további forrásokat előteremteni, és az év második felében, ha erre lehetőség nyílik, lesz egy második kör is. Pogácsás Tibor kiemelte, az épületkorszerűsítési igénylések esetében nagyon fontos, hogy a felújítás energetikai korszerűsítést is jelentsen, továbbá külön előnyt jelent, ha a pályázók megújuló energiát vennének igénybe.

A belterületi infrastruktúra felújításánál több kategória létezik, így a lakosságszámnak megfelelően változik az elnyerhető támogatás összege – mondta. A közreadott tájékoztató szerint a pályázat célja – az előző évekhez hasonlóan – a bölcsődei és óvodai ellátás, az egészségügyi alapellátás feltételeinek biztosítása, javítása, valamint a közös önkormányzati hivatal székhelyének fejlesztése, felújítása. Célja továbbá a rendszeres testmozgás elősegítéséhez szükséges feltételek megteremtése, valamint az önkormányzati tulajdonú, belterületi közlekedési infrastruktúra fejlesztésének támogatása.

A vissza nem térítendő támogatást a települési önkormányzatok igényelhetik, illetve intézményfejlesztés esetében, társult fenntartásnál a társulás székhelye szerinti települési önkormányzatok – az egy lakosra jutó adóerő-képesség alapján meghatározott arányú – önerő biztosítása mellett. A pályázatokkal kapcsolatos döntések a www.kormany.hu oldalon követhetők figyelemmel. A támogatás felhasználásának végső határideje 2022. december 31.

Korábban írtuk