Potápi Árpád János azt mondta: a pályázatok nagyobb részét fejlesztésekre, korszerűsítésre, eszközbeszerzésre, a szervezetek működtetésére, kisebb részét különböző programok megrendezésére fordítják.

Hirdetés

A Kárpátaljára fordított kerettel, mintegy 70 millió forinttal az ottani karitatív szervezeteket támogatják, ezzel biztosítva a háború elől oda menekülők ellátását – tudatta. Hozzátette: ha lehetséges, idén újra kiírják a pályázatot azoknak, akik idén túljelentkezés miatt nem kaptak támogatást.

A kormány 2011 óta különböző pályázatokkal támogatja a külhoni magyar szervezetek munkáját, és a gazdasági pályázatokon, programokon kívül évente körülbelül 100 milliárd forintos forrással segíti a külhoni magyarságot – emelte ki, hangsúlyozva: a kormány támogatása nélkül nem működne a 250, diaszpórában működő hétvégi magyar iskola, és a Kárpátaljára menekülteket sem tudnák elszállásolni, étkeztetni.

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy a külhoni magyarok 2014 óta vehetnek részt a választáson. Idén 318 083-an szavaztak a határon túlról, ennyi levélszavazat még sosem gyűlt össze – tudatta Potápi Árpád János, aki köszönetet mondott a külhoni szavazóknak a részvételükért.

Korábban írtuk