Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A Miniszterelnöki Sajtóiroda a jövőben is a ténylegesen létező sajtóorgánumok számára tudósítói tevékenységet végző újságírók részére szervez sajtótájékoztatókat – hangsúlyozta Havasi Bertalan, a sajtóiroda vezetője pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében.Korábban Ujhelyi István, az MSZP alelnöke és EP-képviselője szintén az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: „szégyenteljes közjáték” előzte meg Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatóját; Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kiküldte a teremből a Népszabadság korábbi, szabadúszóként jelenleg is „hivatalosan akkreditált tudósítóját”.
    
Havasi Bertalan erre reagálva megjegyezte, a miniszterelnök a sajtótájékoztató után személyesen fogadta Halmai Katalin „magyar állampolgárt”, és beszélgetett vele. Halmai Katalin elmondta, hogy jelenleg „nem tudósít senkit” és „nem ír sehova” – tette hozzá a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.
    
A sajtómunkának, a sajtótájékoztatóknak is megvan a maguk rendje – szögezte le Havasi Bertalan, hozzátéve: ezt a továbbiakban is érvényesíteni fogja. Emellett kitért arra, hogy „léteznek más kategóriák is”: lakossági fórum, közérdekű adatigénylés, blogírás, de ezek nem tartoznak a Miniszterelnöki Sajtóiroda hatáskörébe, ezekkel más szervezeti egységek foglalkoznak.

MTI