A Momentum később törölte a provokatív posztját, de az internet nem felejt
Hirdetés

Alighanem egész Európa összerezzent múlt hét kedden, amikor rakéta csapódott a kelet-lengyelországi Przewodów nevű falu külterületi részére. Az Ukrajna felől érkező rakéta egy gabonasilót talált el, két ember életét vesztette. A közösségi médiában hamar elterjedt, hogy orosz gyártmányú rakéta csapódott NATO-területre. Orosz vagy szovjet? – tevődik fel a helyzet tisztázására irányuló kérdés. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy miként azonosítjuk az eszköz eredetét, hiszen a becsapódó rakéta típusából térségünk több országa is tart rendszerben készleteket. Emlékezetes, hogy Szlovákia éppen ilyen rakétákat ajándékozott Ukrajnának a háború kitörése után. A tragédia pillanatában tehát a rakéta gyártmánya alapján még nem lehetett tudni, hogy ki a felelős a történtekért, a szándékos orosz támadás eshetősége hivatalos közlésekben fel sem merült.

Aki azonban kizárólag a magyarországi baloldali politikusok közösségi médiában megjelent bejegyzéseiből tudakozódott az eseményekről, annak az indokoltnál sokkal, de sokkal hosszabb ideig kellett attól rettegnie, hogy a NATO belesodródik a háborúba. A Momentum politikusai igazodtak a nyugati háborúpárti médiához és az amerikai Demokrata Párt héjáit túlszárnyalva vetették bele magukat a háborús hangulatkeltésbe. Tényként kezelték, hogy orosz rakéta csapódott lengyel területre, azt sugalmazva követőiknek, hogy a NATO vagy az uniós intézmények hivatalos álláspontját közvetítik. Támogatóik joggal várják el a politikusoktól, legyenek azok ellenzékiek vagy kormánypártiak, hogy egy ilyen súlyos helyzetben ne az elfogult sajtóból tájékozódjanak, hanem a lehető legmegbízhatóbb információkkal lássák el az aggódó polgárokat. Pláne amikor a tét nem kevesebb, mint a III. világháború kitörése.

Cseh Katalin, aki a Momentum EP-képviselőjeként küzd Magyarország ellen, még kedd este fél kilenc körül is arról írt a Facebookon, hogy orosz rakéták csapódtak be a NATO-tag Lengyelország területére. Egy óra múlva azzal tompította kijelentését, hogy „feltehetően orosz” rakéták voltak. Férje, Berg Dániel viszont még a baleset másnapjának reggelén is orosz rakétákról írt hivatalos Facebook-oldalán. A két politikus még azután is kitartott álláspontja mellett, hogy az amerikai és a lengyel elnök már bejelentette, legvalószínűbb, hogy az ukrán légvédelem hibájából történt a baleset. Még a háború kapcsán egyébként vérmes Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is hiteles tájékoztatásra kérte a médiát, és arra figyelmeztetett, hogy a téves információk veszélyesek lehetnek.

A Momentum politikusainak hivatalos közösségi oldalain szereplő bejegyzések még napok múltával is orosz támadással riogatták az embereket. Az álhírek terjesztésében természetesen a Momentum Mozgalom hivatalos Facebook-oldala is részt vett. Utóbb törölték azt a bejegyzést, amely szerint lejárt a hintapolitika ideje, a magyar kormánynak választania kell Putyin és Európa között. A Momentum vezetése valószínűleg belátta, hogy kínossá fog válni az ultimátum, miután kiderül, hogy az ukrán légvédelem hibájából halt meg két lengyel civil. A tényeket nagyvonalúan figyelmen kívül hagyva alakították át a valóságot, éppen úgy, hogy hosszú ideje hangoztatott narratívájukhoz passzoljon. A Momentum politikusai egyszer mentek szembe a Demokrata Párt véleményével, akkor azonban egy világháború kirobbanásának drukkolva tették. Belegondolni is borzasztó, hogy mi történt volna múlt hét kedden, ha momentumos miniszterelnöke vagy külügyminisztere, ne adj’ Isten hadügyminisztere lett volna Magyarországnak.

Korábban írtuk

Emlékezetes: a Momentum korábbi elnöke, Fekete-Győr András egy tavaly nyáron kelt Facebook-bejegyzésében arról ábrándozott, hogy közös európai hadsereg felállításával fogják megállítani az orosz és kínai nyomulást. „Európa geopolitikai ellenfelei pontosan látják, hogy komolyan megindult a gondolkodás az európai hadsereg létrehozásáról, az európai integráció fokozatos mélyítéséről, és ahogy csak lehet, akadályozzák ezt a folyamatot. Ezért tesz meg mindent Putyin és a Kínai Kommunista Párt azért, hogy leghűségesebb ügynökükkel, Orbán Viktorral minél több közös uniós kiállást vétóztassanak meg” – írta nyegle hangvételű posztjában Fekete-Győr. A liberális párt első embere annak apropóján szőtt édes álmokat a Kína elleni katonai fellépésről, hogy Cseh Katalin társaságában látogatást tett a francia kormánypárt egyik képviselőjénél. A Momentum a Párbeszéd nevű félszázalékos párttal egyetemben kezdetektől lelkes támogatója az Oroszország elleni szankcióknak is, illetve aktív magyar részvételt sürgetnek az ukránok katonai támogatásában.

Apropó látogatás. A Momentum lankadatlanul lelkes háborúpártisága összefüggésben lehet egy újabb utazással. A párt elnöke, Gelencsér Ferenc vezetésével ugyanis népes küldöttség utazott Ukrajnába, hogy pártjuk nevében kifejezzék szimpátiájukat az ukrán vezetés iránt. Az elmúlt néhány napban több videós bejelentkezést is közzétettek, ezekben a Momentum elnöke és munkatársai kijevi tapasztalataikról tájékoztatták követőiket. A jelek azt mutatják, hogy valamiért annyira megragadhatta Gelencsérék fantáziáját a lebombázott Ukrajna képe, hogy a maguk szerény eszközeivel mindent elkövettek a közösségi médiában, hogy valamiképp felkorbácsolják a háborús lelkesedést a magyar polgárokban is. Mi baj is lehetne abból, ha háborúba keveredünk az oroszokkal?

Háborúpártiságuknál már csak az visszásabb, hogy lelkesedésüket azzal igyekeznek palástolni, mintha bármennyire is érdekelné őket a kárpátaljai magyarság sorsa. „A Momentum támogatja Ukrajna EU csatlakozását, mert ez áll a magyarság érdekében. A tagságot ugyanis nem feltételek nélkül adjuk. Kijevnek cserébe igazolnia kell, hogy a jogállamiságot erősítő intézkedéseket hoznak. Azaz felülvizsgálják a nyelvtörvényt, és a kisebbségeknek is biztosítják az őket megillető jogokat, így a kárpátaljai magyarságnak is” – írta november 17-én Facebook-oldalán Gelencsér Ferenc. Annak a Momentumnak a politikusai, amely párt Felvidéken és Erdélyben egyaránt szlovák és román politikai erők mellett korteskedett a magyarok ellenében, most a kárpátaljai magyarokat tolják maguk előtt, hogy igazolják háborúpártiságukat.