Hirdetés

Tordai Bence (Párbeszéd) azt a kérdést tette fel, mennyire tartja demokratikusnak a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a Fidesz-KDNP akkor is hatalmon akar maradni, amikor a választók a következő választáson megvonják tőlük a bizalmat.

Indoklásként elmondta, a kormánypártok készülnek a 2022-es vereségükre, az összes független intézményt, gazdasági erőforrást megpróbálják a saját pártkatonáikra bízni. Hozzátette: koncesszióba adják az autópályákat, a hulladékgazdálkodást, a kaszinókat, az állami vagyont pedig fideszes kézben lévő vagyonkezelő alapítványokba „pakolják át”.

Kitért arra, hogy szerinte az alaptörvénnyel is ellentétes az, ami történik, mert senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom kizárólagos birtoklására.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: 2022-ben győzelemre készülnek. Hozzátette: az alkotmányos demokráciákban a mandátumoknak van kezdete és vége, az pedig nem feltétlenül esik egybe parlamenti ciklusokkal.

Korábban írtuk

Mindezek a problémák, amelyek elvi szinten sem állnak fent, a gyakorlatban sem merülnek fel, ha a polgári kormány 2022 után is hivatalban marad – hangoztatta.

Közölte, a magyar alkotmány világos eligazítást ad arra vonatkozóan, hogy a kormánynak milyen hatáskörei vannak, és azokat hogyan tudja gyakorolni.