A kormányzati portálon azt írták: a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1384170, az aktív fertőzöttek száma 231376. Kórházban 5167 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 176-an vannak lélegeztetőgépen.

A regisztrációs lehetőség és az időpontfoglaló folyamatosan nyitva van az oltáshoz, csütörtöktől szombatig pedig ismét lesz oltási akció – jelezték.

Hirdetés

Ebben a hónapban is lesz minden csütörtökön, pénteken és szombaton oltási akció a kórházi oltópontokon. Kiemelten várják az oltatlanokat és azokat, akik már négy hónapnál régebben kapták meg korábbi oltásukat. A harmadik oltás felvételével ismét 80-90 százalékosra emelhető a védettség – tették hozzá.

A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani. Emellett a háziorvosok is tartanak oltási akciókat.

A kormányzati portál közölte: a negyedik oltás is foglalható és kérhető már, akár az oltási akciókban is. A negyedik oltás kérhető 18 év felett, ha a harmadik oltás beadása óta már eltelt négy hónap.

Fertőzöttek, gyógyultak, elhunytak és beoltottak száma

Az olthatóság megítéléséért az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal, a háziorvossal. Az oltóanyag-választás minden esetben az oltóorvos feladata, aki a pácienst ismerve, a szakmai szempontok alapján dönt. Általános ellenjavallata egyik kombinációnak sincs – írták.

Kitértek arra, hogy azok az oltatlanok, akik a fertőzésen átestek, várakozási idő nélkül, a betegségből történt felgyógyulásuk után olthatók.

Az 5-11 évesek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál. Eddig 89 ezer gyermeket regisztráltak a szüleik oltásra, 85 ezren már fel is vették azt – tették hozzá.

Emlékeztettek, a kormány múlt héten bejelentette, hogy hosszabb ideig, két oltással május 1-jéig érvényesek lesznek az oltási igazolványok, igazodva az európai uniós országok gyakorlatához.

Korábban írtuk

Az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett továbbra is maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és a sportrendezvényeken. A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátóhelyeken pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.

Az átoltottság növeléséért a munkáltatók előírhatják az oltást dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás beadatása, az önkormányzatoknál erről a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is elvégezhetik az oltást – írták.

A koronavirus.gov.hu oldal térképe szerint eddig Budapesten (293055) és Pest megyében (229836) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (94086), Győr-Moson-Sopron (88918), Szabolcs-Szatmár (86945), Hajdú-Bihar (86841) és Bács-Kiskun megye (84723). A fertőzéssel legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (34820).

Hatósági házi karanténban 23288-an vannak, a mintavételek száma 10332848.