Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter sajtótájékoztatót tart hivatalában a horvátországi katonai légibalesetről 2023. június 21-én
Hirdetés

A honvédelmi miniszter a kormány és a tárca nevében részvétét fejezte ki a horvátországi helikopter-balesetben elhunytak hozzátartozóinak szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, hogy a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium saját halottjának tekinti az elhunyt katonákat.

Elmondta: a 86. Kiss József Helikopter Dandár Különleges Légi Műveleti Osztag egy Airbus H145-ös helikoptere szerdán Horvátország területén lezuhant, három magyar katonával.

Közülük ketten kötelességteljesítés közben, a haza szolgálatában elhunytak, a harmadik katonát továbbra is keresik

– emelte ki.

Az esemény kivizsgálása folyamatban van, a helyszínen tartózkodik a horvát légierő vizsgálóbizottsága, a horvát vezérkari főnök és a politikai vezetés. A helyszínre tart továbbá Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke is egy különleges szakértői csoporttal.

A baleset részleteiről, bekövetkezésének okáról a szakértői vizsgálat befejezése után fognak beszámolni – mondta a politikus.

Fotó: MTI/HINA/Mario Strmotic
Rendőrök és tűzoltók a Horvátország középső részén fekvő Drnis város közelében történt helikopter-baleset helyszínén 2023. június 21-én

Arról is beszélt: a gyakorlat a Zára (Zadar) környékén található különleges légikiképző-központ szervezésében zajlott. Ez alkalommal magashegyi kiképzésben vettek részt a magyar katonák.

Kérdésre válaszolva a honvédelmi miniszter nem tudta megerősíteni azt a sajtóértesülést, hogy a magyar helikopter egy kifeszített drótkötélbe repült bele, és ez okozta a tragédiát.

Ugyancsak újságírói kérdésre reagálva közölte, hogy a vizsgálat befejezéséig a honvédség nem röpteti a balesetben érintett géppel azonos típusú Airbus helikoptereit.

Korábban írtuk