Hirdetés
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A zuglói Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban tartott ünnepélyes átadón Soltész Miklós elmondta, 17 iskolából 34 fiatal kapja meg a 20 hónapon keresztül folyósított ösztöndíjat. Hozzátette: a járványra tekintettel ebben az évben nem tartanak országos ünnepséget, minden diák saját iskolájában kapja meg az oklevelet. A XIV. kerületi intézményben szerdán két diák vehette át a nemzetiségi ösztöndíjat.

Az államtitkár emlékeztetett: a középiskolásoknak nyújtott tanulmányi ösztöndíj mellett ösztöndíjat kaphatnak a nemzetiségi óvodapedagógus, tanító- és tanárszakos hallgatók is, és támogatják a nemzetiségi nyelven oktató pedagógusokat is. Gojtán Anna intézményvezető elmondta: kilenc év telt el az első nemzetiségi tanulmányi ösztöndíj átadása óta, és büszkék arra, hogy az ösztöndíj alapításának javaslata ebben az intézményben született meg.

Az ösztöndíj elősegíti olyan nemzetiségi értelmiségi réteg kialakulását, amelynek tagjai tanulmányaik befejeztével visszatérnek gyökereikhez, és segítik nemzetiségi közösségüket – tette hozzá. Azt mondta, a horvát közösségi kultúra fennmaradásának alapvető feltétele, hogy a közösségnek legyenek olyan tagjai, akik élni tudnak a nemzetiségeknek nyújtott lehetőségekkel.

Az okleveleket Soltész Miklós, Szolga József, az Országgyűlés horvát nemzetiségi szószólója, Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke és Tircsi Richárd, az államtitkárság nemzetiségi főosztályának vezetője adta át a díjazottaknak. A Miniszterelnökség a felsőoktatási intézményben történő továbbtanulás elősegítéséért 2011 óta ad ösztöndíjat a kiemelkedő tanulmányi eredményeket elérő nemzetiségi diákoknak, akik húsz hónapon át 30 ezer forintot kapnak.

Korábban írtuk

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés