Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjakat ad át a budapesti Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban 2024. április 17-én

Soltész Miklós a Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium épületében megtartott ünnepségen a diákok küldetésének nevezte, hogy erősítsék és továbbvigyék a nemzetiségek összefogását. Azt mondta, fontos a fiatalok elkötelezettsége a tanulás mellett és a nemzetiségi közösségük iránt.

Hirdetés

Köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a délszláv háborúban „olyan nemzeti közösségek, amelyek évszázadokig együtt tudtak élni, külső hatalmak nyomására háborúba keveredtek egymással”. Hozzátette, hogy most is testvérháború folyik, az orosz-ukrán háború, amely oly sok szenvedést okoz.

Korábban írtuk

Az államtitkár közölte, hogy a kormány a közelmúltban döntött azokról a támogatásokról, amelyekből a civil nemzetiség pályázatok, a táborozások, valamint a kulturális programok finanszírozhatók. A támogatás mintegy 1200 pályázat lehetőségét biztosítja – emelte ki.

Idén három nemzetiségi oktatási intézmény felújítása folytatódik a kormány döntése értelmében. Köztük van a Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium is, erre eddig mintegy félmilliárd forintot biztosított a kormány – ismertette Soltész Miklós.