Idén a Misszó zarándokvonat lelki vezetője Böjte Csaba ferences szerzetes lesz. 2024-ben is számos zarándoklatot indít határon belül és túlra a Misszió Tours. Többek között Csíksomlyóra, Lengyelországba, Rómába és a Vatikánba juthatnak el azok, akik jelentkeznek az utazási iroda által meghirdetett programokra.

Hirdetés

A MÁV Start Zrt-vel való együttműködésnek köszönhetően ezúttal is lehetőség lesz a Boldogasszony és a Misszió zarándokvonat fedélzetén eljutni a magyarság legnagyobb szabadtéri vallási ünnepségére, a csíksomlyói búcsúba. Utóbbi fekvő és ülőhelyes kocsikkal és Böjte Csaba ferences szerzetes lelki vezetésével közlekedik majd. Ahogy az az előző években megszokottá vált, a szerelvényeken éttermi mozgóbüfé gondoskodik a kényelemről, és kihangosított vonatrádió teszi még emlékezetesebbé az utazást.

Ebben az évben is elindul a lengyelországi Krakkóba és Częstochowába a Fekete Madonna zarándokvonat, belföldön pedig lehetőség lesz eljutni Mátraverebély-Szentkútra, ez utóbbi zarándoklat lelki vezetője szintén Böjte Csaba lesz. A Rákóczi Szövetségnek köszönhetően 2024-ben is több száz fiatal vehet részt ezeken a határokon átívelő és a nemzeti összetartozást, valamint nemzetek közötti összefogást erősítő eseményeken. Ferenc pápa budapesti apostoli látogatásának évfordulója alkalmából a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia hálaadó nemzeti zarándoklatot hirdetett Rómába.

Az áprilisi útra autóbusz és repülő is indul majd. Különlegesnek ígérkezik az a Bátor Botond pálos szerzetes által vezetett zarándoklat is, amelyen motorral vehetnek részt a hívők. A fentieken kívül Prága, Međugorje, Fatima, Satiago di Compostela, Lourdes, Mariazell, Isonzó és Doberdó világháborús emlékhelyei, Olaszország nevezetes helyei, valamint hagyományosan a Kárpát-medence különböző részei, Felvidéktől Erdélyig szerepel a Misszió Tours utazásainak listáján.

Az iroda eddigi működése során összesen 28 zarándokvonatot, s közel 22 ezer hívőt utaztatott különböző belföldi és nemzetközi zarándoklatok helyszínére.

A zarándoklat egyszerre mutatja a magyar nemzet egységét és a keresztény tanítás szükségességét

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az eseményen kiemelte: a csíksomlyói zarándoklat egyszerre mutatja a magyar nemzet egységét és a keresztény tanítás szükségességét.

A csíksomlyói búcsú válasz azokra a támadásokra, amelyek szerte a világon érik a nemzeteket, a kereszténységet és a teremtett világ évezredek óta elfogadott törvényeit – mondta az államtitkár.

Felföldi László pécsi megyés püspök arról beszélt: soha nem volt úton olyan sok ember, mint manapság, de egészen más az idő szorításában rohanni, mint zarándokolni. A zarándok ugyanis időt ad önagának, a másik embernek, akivel együtt zarándokol, a csendnek és Istennek.

Korábban írtuk