Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

A képviselők az ülés elején egyperces néma felállással emlékeztek a közelmúltban 96 éves korában elhunyt Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművészre, a nemzet művészére. Varga Imrét a fővárosi saját halottjának tekinti.

A testület első döntései között új pályázat kiírását rendelte el a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. vezetésére. A fővárosi szabadtéri színpadok működését irányító társaság ügyvezetői posztjára még a nyáron jelent meg az első kiírás; a szakmai bizottság támogatta a társaságot 15 éve vezető Bán Teodóra pályázatát, amit azonban végül érvénytelenítettek új működési struktúra kialakítására hivatkozva.

Ezután állították fel a Fővárosi Érdekegyeztető Tanácsot (Főét), a háromoldalú érdekegyeztető fórum tagjai a fővárosi önkormányzat, valamint a szakszervezeti és a munkáltatói szövetségek képviselői. A Főét feladata a munkavállalók, a munkáltatók és a fővárosi önkormányzat érdekeinek, törekvéseinek feltárása, egyeztetése, megállapodások kialakítása.

Egy újabb szavazással ingyenessé tették januártól a fővárosi közösségi közlekedést a budapesti lakcímmel rendelkező regisztrált álláskeresőknek, akik a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kijelölt értékesítési helyein válthatják ki térítésmentesen havi bérletüket. Az intézkedés a becslések szerint félmilliárd forint menetdíjbevétel-kiesést okoz a társaságnak.

A közgyűlés módosította a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. alapszabályát annak érdekében, hogy egy hattagú ügydöntő felügyelőbizottsága vehesse át a társaság közelmúltban menesztett vezérigazgatójának feladatait.

A testület egyetértett azzal, hogy Budapest a – korábbi évekhez hasonlóan – jövőre is 25 milliárd forintos keretű folyószámlahitelt vegyen igénybe az OTP Banktól. Az előterjesztés indoklása szerint erre a lépésre 2020-ban is azért van szükség, mert a főváros bevételei és kifizetései nem hangolhatók teljesen össze, az önkormányzatnak tartalékra van szüksége fizetőképessége fenntartása érdekében.

A közgyűlés felhatalmazást adott arra, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) következő közgyűlésén 4 milliárd forint osztalékot fizessen ki.

Az erről szóló vitában Bagdy Gábor (Fidesz-KDNP) kételyeinek adott hangot és elmondta, hogy szerinte nem szerencsés az előterjesztés, ugyanis az csak egy részmegállapodásról szól, és így a fővárost még újabb meglepetések érhetik. Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) kérte a városvezetést, hogy vegye le a napirendről a javaslatot, és ne fizessenek ki négymilliárdot a külföldi befektetőnek. Csak akkor fizessenek, ha már megszületett a teljes megállapodás – mondta.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes elmondta, nem tértek le arról az útról, amit az előző városvezetés kiszabott, és ez az egyetlen járható út, amivel a főváros nem kerül rossz helyzetbe. Ha nem teljesítenek, akkor a perkockázat folyamatosan nő – tette hozzá.

A képviselők hozzájárulásukat adták ahhoz is, hogy a Magyar Tűzoltó Szövetség megalakulása 150. évfordulója alkalmából egy gróf Széchenyi Ödönt ábrázoló bronz, domborműves emléktáblát helyezzen el az Erzsébet híd pesti pillérén.