Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, Archív, Illusztráció
Hirdetés

Szisztematikus nemzeti vagyonfelélést végez a baloldal, ha hatalomra kerül, a baloldali vagyonfelélés hagyományait Karácsony Gergely is folytatja: szűk két év alatt sikerült csődbe juttatni Budapestet – számol be cikkében az Origo hírportál.

Gyurcsány Ferenc 2010 előtt a totális csőd szélére kormányozta Magyarországot. A 2002-ben hatalomra kerülő baloldali kormányok legfőbb törekvése a nemzetközi tőkés érdekek maradéktalan kiszolgálása volt, ezért felgyorsították azt a privatizációt, ami már a korábbi, 1994 és 1998 közötti baloldali Horn-kormányt is jellemezte. 

A magyar nemzeti vagyonkezelő kimutatása szerint 2002 és 2010 között közel 190 céget privatizáltak a nemzeti vagyonból a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok, amelyből csupán 756 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, miközben az államháztartás hiánya rendre meghaladta a 3 százalékot – 2006-ban például 9,3 százalék volt -, és az államadósság is nőtt ezekben az években.

– emlékeztet az Origo.

A balliberális kormányok eladták többek között a Postabankot, amelyet az osztrák Erste Bank vett meg, de egymás után hirdette meg eladásra a még megmaradt magyar tulajdonú pénzintézeteket, így ekkor adták el a Konzumbankot és indították el az FHB Bank értékesítését is – sorolja cikkében az Origo.

Értékesítették emellett a Mol részvénypapírjait, megváltak az Antenna Hungáriától és a Budapest Airporttól, és magánosították a Malévot is, amely ennek következtében később csődbe is ment. A nemzeti vagyon kiárusítása mindenféle koncepció nélkül zajlott, ráadásul sehol sem volt ennyire drasztikus a kiárusítás mértéke a környező régióban, mint nálunk – írják.

A cikk emellett arról is beszámol, hogy mindeközben a balliberális kormányok mindenféle ellenállás nélkül teljesítették a brüsszeli elvárásokat, a nemzeti vagyonától és önrendelkezésétől megfosztott országot így legyengített állapotban érte a 2008-as válság, amely után kénytelenek voltak teljesíteni a Brüsszel és az IMF által elvárt kegyetlen megszorításokat is.

A cikkben bemutatott baloldali károkozásokkal szemben 2010 után gyökeres fordulat következett be: a nemzeti oldal a nyugati támadások ellenére az elmúlt egy évtizedben a nemzetstratégiailag fontos ágazatokban ösztönözte, hogy magyar tulajdonba kerüljenek a cégek, így például az energia-, média- és bankszektorban is visszaszereztek vállalkozásokat külföldi tulajdonosoktól.

Az Origo teljes cikke IDE KATTINTVA érhető el.

Korábban írtuk