A Soros György által is finanszírozott Direkt36 egy 2023. június 27-i cikkben jelentette ki, hogy a birtokába került egy Magyarországon létesítendő kínai vegyianyag-elosztó központ terve: „Kína vasúton Magyarországra szállítaná Európába szánt vegyianyag-termelésének jelentős részét, hogy itt létrehozott elosztóközpontokból lássák el a kontinens akkumulátorgyárait és más ipari üzemeit – derül ki a Direkt36 által megismert belső kormányzati anyagokból, amelyek szerint a magyar kormány támogatja az egyelőre nem nyilvános, de előrehaladott állapotban lévő terveket. Az iratok szerint idén márciusban dőlt el, hogy Magyarországra fog települni a kínai vegyianyag-elosztó központ, az erről szóló hivatalos megállapodást pedig 2023 szeptemberében tervezik megkötni Kínában. Az üggyel a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda foglalkozik a kormányon belül, miközben a Direkt36 kutatásai szerint egy, az ő környezetéhez kötődő cég üzletileg is érdekelt a projektben. […] A Direkt36 bejárta a tervezett budapesti vegyianyag-elosztó helyszínét, amelynek vasúti vágányai néhol mindössze pár tíz méterre futnak Soroksár kertvárosának lakóépületeitől. Az iratokban szereplő hivatkozás szerint Kína a vegyianyag-termeléséből akár évi kétmillió úgynevezett egységkonténernyi szállítmányt tudna 24 ezer vasúti szerelvénnyel Európába küldeni – ez sokszorosa lenne a BILK jelenlegi kapacitásának és forgalmának.” A hírt – ami a Direkt36 hivatalos partnerének számító Telexen, valamint többek között a 444-hu-n, a Hvg.hu-n, a 24.hu-n és a Magyar Hang honlapján is azonnal megjelent – a főpolgármester még aznap kommentálta a Facebookon: „Budapest nem lehet kínai méreglerakat. Minden rendelkezésre álló jogi és politikai eszközzel fellépünk a kormány titkos tervei ellen.” 

Hirdetés

Karácsony Gergely azonban nem érte be ennyivel,

és javaslatára a Fővárosi Közgyűlés kivette a fejlesztésre alkalmas területek közül azt a soroksári területet, ahová az állítólagos kínai vegyianyag-elosztót tervezte a kormány.

A Momentum és az LMP szintén azonnal ráugrott a témára:

előbbi egy mai napig kitölthető petíciót indított, utóbbi részéről pedig Csárdi Antal sajtóközleményben szögezte le, hogy „nem lehetünk vegyianyag-elosztó gyarmat! […] Az LMP – Magyarország Zöld Pártja kiemelt felelősségének érzi, hogy ez a kormányzati terv ne valósulhasson meg, hiszen ezzel a lépéssel az Orbán-kormány véglegesen Kína pöcegödrévé teszi a fővárost, ezzel együtt az egész országot.”

Természetesen a DK sem maradt ki a sorból,

a Gyurcsány-párt képviseletében Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester szintén kész tényként beszélt a kormányzat által meg nem erősített beruházásról, amit szörnyűnek és környezeti katasztrófának nevezett. Hozzátette: a DK minden szinten küzdeni fog a beruházás ellen. Hadházy Ákos szintén tényként hivatkozott a soroksári vegyianyag-elosztó központról szóló cikkre, és ugyanígy tett a Jobbik is.

Korábban írtuk

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatnak.