Fotó: MTI/Balogh Zoltán, Archív
A Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevői a Margit híd budai hídfőjénél az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján, 2022. március 15-én
Hirdetés

A domináns pártra 2022. november elején a teljes, választókorú népesség 32 százaléka szavazott volna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson, míg a választáson biztosan résztvevő pártot választók 52 százaléka választotta volna a Fideszt.

Egy hónappal később, december elején a választókorúak vonatkozásában vajmi kevés változás következett be (31%, -1%), míg a legszűkebb, ugyanakkor legaktívabb választói rétegben 5 százalékponttal csökkent a kormányzópárt támogatottsága (47%). Az 5 százalékpontos csökkenés azonban ebben a nagyon szűk választói rétegben hibahatár körüli értéknek számít, nem szabad túlértékelni – számol be a felmérés eredményéről a portál.

Az IDEA Intézet adatfelvétele azt mutatja, hogy a Fidesz támogatottsága pontosan ott jár, ahol a 2022-es országgyűlési választást megelőző időszakban.

A november eleji méréshez képest a kormánypárt támogatottsága a teljes választókorú népesség vonatkozásában egy, míg a biztos szavazó pártot választók csoportjában 5 százalékponttal csökkent. A legszűkebb választói szegmensben a Fidesz támogatottsága pontosan egy évvel ezelőtt, 2021. december folyamán volt ilyen szintű.

A legnagyobb baloldali párt továbbra is a Demokratikus Koalíció (12%), mögötte a Mi Hazánk áll 7 százalékos támogatottsággal. Az előző méréshez képest a teljes választókorú népességen belül 1-1 százalékponttal nőtt a Jobbik, a Párbeszéd és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt választottsága.

Fotó: Origo/IDEA Intézet

A biztos szavazó pártot választók körében is a DK bír a legnagyobb támogatottsággal (19%), emellett december elején 1-2 százalékpontos elmozdulások regisztrálhatók. A Jobbik, a Momentum és a Párbeszéd 1, míg a Mi Hazánk támogatottsága 2 százalékponttal emelkedett. A Mi Hazánk vonatkozásában ez az IDEA Intézet által mért legmagasabb érték (10%).

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2022. november 29. és december 12. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

Korábban írtuk