Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a nemzeti ünnep alkalmából a tárca és a Magyar Honvédség központi ünnepségén a Bálna Honvédelmi Központban 2023. augusztus 17-én

Vargha Tamás kiemelte: Szent István király a magyar nemzet sorsát egyedülálló módon és mértékben határozta meg, „neve és műve egyet jelent a legigazibb értelemben vett államférfival, egyházalapítóval és hadvezérrel”.

Hirdetés

Hozzátette: István király egy olyan országot örökölt apjától, Géza fejedelemtől, amelyben „a kereszténység még igencsak bizonytalan lábakon állt”, Koppány pedig az ősi szokásjog alapján magának követelte a trónt. Kiemelte: István felismerte azt, hogy a hatalmi harc tétje az ország politikai berendezkedése, és ezáltal a jövőbeni sorsa volt, s ő az apjától örökölt német orientáció folytatása mellett döntött; 997-ben legyőzte Koppányt, a siker pedig lehetővé tette egy új politikai berendezkedés bevezetését, amely „évszázadokon át naggyá tette országunkat”.

Az államtitkár szerint ez hatalmas munka volt, de legalább ekkora munkát követelt az eredmények megvédése, majd István 1020 környékére megszilárdította hatalmát „és igazi keresztény európai szuverénként uralkodott”.

Vargha Tamás szerint erre az államalapító, államszervező és uralkodói munkára emlékezünk ezekben a napokban. „Tesszük ezt nemcsak azért, mert erkölcsi kötelességünk, hanem azért is, mert Szent István király életműve emlékeztet minket arra, hogy van mit veszítenünk, és ezért van is mit megvédenünk” – fogalmazott.

Hozzátette: ennek a Magyar Honvédség megalakulásának 175. esztendejében kiemelt szerepe van. „Ma egy új Magyar Honvédséget építünk, amely egy modern, ütőképes, erős, XXI. századi, high-tech haderő” – hangoztatta, megjegyezve, hogy „kell és szükséges” az erős költségvetés, a jó fegyverzet, de „a hazának szüksége van elkötelezett, hazáját szerető, erős lelkű és akaratú, jól képzett és jól kiképzett katonákra”.

„Éppen ezért, emlékezésünk csak akkor jó és hiteles, ha államalapító eleink példát és erőt adnak nekünk, példát és erőt adnak a ma és a jövendő magyar katonáinak” – jelentette ki. Vargha Tamás hozzátette: Szent István király egész életét népének áldozta. „Nincs más dolgunk, mint megtartani ezt az örökséget, úgy, ahogyan elődeink is tették” – mondta.

A rendezvényen kinevezésekről, előléptetésekről szóló határozatokat ismertettek, valamint kitüntetéseket, elismeréseket adott át a parlamenti államtitkár és Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, valamint Gion Gábor védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkár és Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke.

Korábban írtuk