A tárca pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a magyar felsőoktatás felkészült az ukrajnai oktatók és külföldi hallgatók befogadására, kész elhelyezést, és igény esetén képzést biztosítani számukra. A minisztérium a szükséges intézkedések részleteiről levélben tájékoztatta az egyetemek vezetőit.

Hirdetés

Az eljárásrend értelmében az intézmények kollégiumi kapacitásaiknak megfelelően fogadják be elsősorban a kárpátaljai magyar hallgatókat, oktatókat, családtagjaikat. A további szabad hellyel rendelkező egyetemek mások számára is biztosíthatnak szállást – írták.

Ismertették: az ingyenes lakhatáson túl a befogadottak legalább napi egyszeri étkezést is kapnak. Ha a kárpátaljai magyar, ukrán vagy Ukrajnában tanuló harmadik országbeli fiatal Magyarországon maradna, és ennek feltételei biztosítottak, vendéghallgatóként kapcsolódhat majd be az oktatásba – fűzték hozzá.

Tudatták azt is, hogy a minisztérium a Makovecz-program kiszélesítésével is segíti a háború elől menekülni kényszerülőket: a külhoni magyar nyelvű felsőoktatást támogató program keretét 130 millió forinttal bővítette a tárca, ennek köszönhetően több mint 300 oktató, hallgató és felsőoktatást segítő munkatárs érkezett Magyarországra a családtagjaival együtt.

Korábban írtuk

A többletforrás lehetővé teszi, hogy a kárpátaljai Beregszászon működő II. Rákóczi Ferenc Főiskola online képzéseket tartson, ezzel is biztosítva a magyar felsőoktatás folyamatosságát – jelezték.

Hozzátették: a Tempus Közalapítvány csatlakozott a Híd Kárpátaljáért segélyprogramhoz; információs vonalat működtet. Az Ukrajnából érkező felsőoktatási hallgatók a hidkarpataljaert.tpf.hu oldalon elérhető online kérdőív kitöltésével jelezhetik, ha megkezdett teljes vagy részképzésüket Magyarországon folytatnák.

A közalapítvány regisztrációs rendszerében, a tka.hu/palyazatok/16251/hid-karpataljaert oldalon várja a magyarországi mobilitási programok iránt érdeklődő oktatók jelentkezését is – olvasható a közleményben.