Hirdetés

Szerinte a veszélyhelyzet meghosszabbításáról nincs vita, a kérdés, az, hogy mennyi időre adjanak felhatalmazást a rendeleti kormányzásra.

Úgy vélte: a kormányoldal nem két vagy három hónapra, hanem olyan időtartamra kér felhatalmazást, amire „Orbán Viktor azt mondja, hogy ez már talán elég”, ha akarja egy évre, vagy akár 10 évre. Addig sem kell összehívnia parlamentet, korlátozhatja a szólásszabadságot, és választást sem kell tartani – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a Jobbik nem a demokráciát akarja felszámolni, hanem a járványt, ahhoz pedig nem korlátlan hatalom kell korlátlan ideig, hanem, védőfelszerelés, maszk, teszt, kijárási tilalom és gazdasági segítség a bajbajutottaknak.

Úgy fogalmazott: Orbán Viktor eddig is megpuccsolta a jogállamot, most pedig arra készül, hogy törvénybe iktassa a saját megkoronázását.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy reagált: a jobbikos felszólalás politikai performansznak kiváló volt, de jogi értelemben semmi köze nem volt a kormány javaslatához. Megerősítette: amennyiben az ellenzék a házszabálytól való eltéréshez nem járul hozzá, akkor a kormány által eddig megtett intézkedések – így a például a határzár vagy más egészségvédelmi lépések – hatálya lejár. Hozzátette: lehet, hogy ki tudnak találni valami megoldást, de éppen az ellenzék magatartása az, amely aláássa a jogbiztonságot. „A magyar emberek életét és biztonságát veszélyeztetik, lelkük rajta” – fogalmazott.

Leszögezte: a javaslat szerint bármikor dönthet az Országgyűlés a felhatalmazás visszavonásáról, így semmilyen korlátlan hatalomról nincs szó.