Hirdetés
Orbán Viktor: a politikai viták helyett összefogásra van szükség (videóval)
Orbán Viktor: a politikai viták helyett összefogásra van szükség (videóval)
A koronavírus elleni kollektív védekezés megszervezése, a fertőzés ütemének lassítása, veszélyeztetett honfitársaink megvédése, a megfelelő ellátás biztosítása, a gazdasági következmények enyhítése és a lebénuló gazdaság újraindítása nem lett volna lehetséges a békeidőben érvényes szabályok mellett – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben.

A politikus arra kérte a kabinetet, hogy emelkedjen felül az ellenérzésein, „ne gyűlölkedjenek, hanem koncentráljanak a feladatra”, mert kevés az idő.

Emlékeztetett arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása szerint minden gyanús esetet tesztelni kell, mert csak így lehet megfékezni a járványt. A Magyar Orvosi Kamarára hivatkozva azt is kérte, hogy vezessék be a kijárási tilalmat, mert a „holnap áldozatait ma lehet megmenteni”.

Jakab Péter arra is kitért, hogy létre kell hozni egy munkahelyvédelmi alapot, ami garantálni tudják a bajba jutott dolgozók megélhetését és a munkahelyek további működését. Egyúttal be kell vezetni a számlafizetési moratóriumot és a hatósági árszabást – tette hozzá.

Végül arról beszélt, hogy a legrosszabbul kereső magyarok, az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozók azok a hősök, akik most a hátukon cipelik az országot. Arra kérte a parlamentet, hogy felállva és tapssal mondjanak köszönetet nekik ezért.