Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Janez Jansa szlovén miniszterelnök a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án

A jelenleg az Európai Unió (EU) soros elnökségét betöltő Szlovénia miniszterelnöke elmondta: az unióban jelenleg nagy viták zajlanak Európa jövőjéről, ennek legfontosabb kérdése pedig a demográfia.

Hirdetés

Mint hozzátette, a demográfia alakulása érinti az élet szinte minden aspektusát, többek között az iskola-, az adó- vagy a nyugdíjrendszert is. Ha nincsenek fogyasztók, nincs gazdaság, ha nincsenek diákok, nincsenek iskolák. Sok helyen Európában azonban kezdenek elfogyni az emberek – jegyezte meg.

A gyermekvállalás személyes döntés, és ez így is kell maradjon – hangoztatta Janez Jansa, hozzátéve azonban: sok az olyan fiatal, aki szeretne, ám mégsem képes gyereket vagy több gyereket vállalni.

A szlovén kormányfő szerint ezért könnyebbé kell tenni a fiatalok számára a családalapítást, a családokat kell előtérbe helyezni, hiszen a családok alkotják a társadalom magját.

Európában az 1950-es évekhez képest 40-70 százalékkal csökkent a születésszám, a 27 EU-tagállamból 17-ben negatív a születési ráta, sőt ez a Covid-krízis alatt még tovább romlott – emelte ki, hozzáfűzve: szükség van a bátor javaslatokra, valamiféle európai programra a család előtérbe helyezésére.

Ez a fórum az egyik legfontosabb része a jövőről szóló vitáknak – fogalmazott.

Janez Jansa hangsúlyozta: noha fontos a gazdasági stabilitás és a jobb bérek, a születésszám nem csak a gazdaságról szól. Ezt bizonyítja, hogy az anyagi körülmények ma világszerte jobbak, mint 50-60 évvel ezelőtt, sokszor azonban éppen a leggazdagabb országokban a legalacsonyabb a születésszám.

Mindez tehát a vezetésen is múlik, „országaink vezetőiként nekünk kell megtalálnunk a válaszokat ezekre az égető kérdésekre” – mondta Janez Jansa.

Korábban írtuk