Az év eleji likviditási tervnek megfelelően mínusz kilencmilliárd forintban van jelenleg a főváros – vallotta be a Fiala János YouTube-csatornáján az általános főpolgármester-helyettes. Kiss Ambrus hozzátette: a fővárosnak egyedül március 15-én van adóbevétele, addig fizetési kötelezettségeik vannak csak. 

Hirdetés

Tehát ez az év elején nem mondom, hogy normális, de sajnos ez így van

– mondta a politikus. 

A cikkben megemlítik, hogy Kiss Ambrus a csütörtök reggeli műsorban volt vendég, amelyben a Lánchíd ügye is szóba került. A beszélgetésben Fiala János felvetette, hogy a Fidesz szerint ötmilliárddal többe kerültek a munkák, miközben kevesebb műszaki tartalommal adták át a hidat. Kiss Ambrus szerint ez csak egy érthetetlen mantrája a Fidesznek, ugyanis a Tarlós István idejében elfogadott szerződés nagyobb összeget tartalmazott, mint amit Karácsony Gergely elfogadott végül.

Tarlós István főpolgármestersége idején egy 35 milliárdos felújítási tervet fogadott el a főváros, amely a híd renoválásánál jóval több dolgot tartalmazott. Megújult volna a Széchenyi téri villamosalagút és a Váralagút is.

Válaszában van egy kis szépséghiba, írja a napilap, amellyel valószínűleg ő maga is tisztában van:

A szerződésben jól elkülöníthető részben szerepelt a híd felújítása, amelynek ára 21,8 milliárd forint lett volna. Ehhez képest végül Karácsony Gergely vezetése alatt csak a híd újult meg, az is 26,7 milliárd forintból – pontosítják a politikus által mondottakat.

Korábban írtuk

A két összeg különbsége 4,9 milliárd forint, vagyis kerekítve ötmilliárddal nőttek a költségek a Tarlós által javasolt felújításhoz képest. Mindez régóta ismert a szélesebb nyilvánosság előtt is, ezért Kiss Ambrus csütörtöki értetlenkedése sem lehet egyéb, mint színjáték.

A Lánchíd felújítási szerződésében még valami változott: az előleg a hatvanszorosára emelkedett a Tarlós István által javasolt konstrukcióhoz képest, összegszerűen ez nagyjából ötmilliárd forintot tett ki. Az ezzel kapcsolatos kérdésre adott válaszában Kiss Ambrus ismét terelt, mondván, ilyen mélységében nem ismeri a Lánchíd renoválásáról kötött szerződést – olvasható a cikkben.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatnak.