Az Index értesülései szerint többek között aláírás-hitelesítő dokumentumokat foglaltak le az adónyomozók egy ügyész jelenlétében múlt héten Tordai Csaba ügyvédi irodájában. A hatósági akcióval kapcsolatban eddig annyi derült ki, hogy bizonyítékokat foglaltak le a főpolgármester jogi főtanácsadójának – egyben Gyurcsány Ferenc bizalmi emberének – irodájában a Karácsony Gergely nevével fémjelzett 99 Mozgalom félmilliárdos adománygyűjtése miatt indult nyomozás során.

Hirdetés

A portál azt is megírta, hogy az aláírás-hitelesítők olyan iratok, amelyek az adományozók létét voltak hivatottak igazolni. A dokumentumokon információik szerint két MSZP-s neve szerepelt. Hogy a tíz jegyzőkönyvet ténylegesen az érintett szocialisták írták-e alá, vagy mások, azt nem tudni.

Az MSZP eddig nem került képbe az ügyben

Az Index arról is említést tett, hogy az MSZP eddig nem került képbe az ügyben, ám könnyen lehet, hogy ezek után kiterjesztik a nyomozást. A lap kérdésekkel fordult a szocialista párthoz is, ahonnan azt válaszolták:

„Az MSZP-t nem keresték ebben az ügyben, egyetlen MSZP-s politikust sem. Az MSZP munkatársai és tagjai segítették Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti előválasztási kampányát, erre a kampányra és a főpolgármester ebbéli támogatására büszkék vagyunk. Az MSZP ekkor is minden tekintetben a jogszabályokat betartva járt el a választási kampányok és az előválasztás során. Két munkatársunk arról tájékoztatott minket, hogy zajlik egy adóügyi eljárás a Nemzeti Adóhivatalnál, amelyben magánszemélyként tanúskodtak egy kihallgatáson. Megerősítették, hogy egy alkalommal részt vettek adományláda felbontásában, a ládába érkezett összeg megszámolásában és jegyzőkönyvezésében, ennek során minden jogszabályt betartva. Az adománygyűjtés egyéb részleteiről nem rendelkezünk információval.”

A Magyar Nemzet úgy tudja, a jegyzőkönyvek aláírása Tordai Csaba belvárosi ügyvédi irodájában, a már említett házkutatás helyszínén történt. Mint ismert, összesen tíz jegyzőkönyv volt, ebből ezek szerint egyetlenegyen szerepelt az említett politikusok hiteles aláírása. Kilenc jegyzőkönyvön nem szerepelhetne a nevük, azaz nagy valószínűséggel a többit meghamisíthatták.

Ahogy arról beszámoltunk, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói múlt csütörtökön, a késő esti órákban megjelentek a Vécsey utca 4. szám alatt, ahol Tordai Csaba ügyvédi irodája található. Az adóhatóság akkor azt közölte, hogy a „NAV munkatársai büntetőeljárás keretében, adományládákba gyűjtött mikroadományokkal összefüggésben kutattak és foglaltak le bizonyítékokat egy budapesti ügyvédi irodában.”

A Fővárosi Főügyészség pedig arról tájékoztatott, hogy „a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásban az adónyomozók halaszthatatlan eljárási cselekményként végeztek kutatást egy budapesti ügyvédi irodában.”

Mikroadományokról szó sem lehetett

A 99 Mozgalom bűncselekménygyanús adománygyűjtése miatti botrány azt követően robbant ki, hogy feloldották a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentését, amelyet a tavalyi országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról készítettek. A beszámolóból egyebek mellett kiderült, hogy a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben fizette be az említett 506 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára.

Az ügyben – amelyben Tényi István és a 99 Mozgalom számlavezetője, az OTP is feljelentést tett – költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása gyanúja miatt rendeltek el nyomozást. A pénzintézet vizsgálata lényegében megállapította, hogy az adományládákba nem is férhetett bele annyi pénz, amennyi a Perjés által bemutatott jegyzőkönyveken szerepelt. Kiderült az is, hogy a nagyrészt euróban és fontban lévő bankjegyek újak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak voltak. A bank által feltárt adatokból arra lehet következtetni, hogy mikroadományokról szó sem lehetett.

Teljes hallgatásba burkolóznak az érintettek

A Magyar Nemzet napok óta keresi az érintetteket, akik teljes hallgatásba burkolóztak a házkutatás nyilvánosságra kerülése óta. A mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor, Karácsony Gergelyhez és Tordai Csabához, a főpolgármester jogi tanácsadójához hasonlóan, nem válaszolt a Magyar Nemzet megkeresésére.

Karácsony Gergely a finanszírozási üggyel kapcsolatban korábban úgy fogalmazott, nincsenek jogszerűségi problémák. A főpolgármester hangsúlyozta, nem tudja, kiktől kapták a félmilliárd forintnyi támogatást, mivel az mikroadományokból gyűlt össze. Arra a kérdésre, hogy elhiszi-e, hogy anonim módon összegyűlhet ötszázmillió forint, úgy felelt: csak így gyűlhet össze.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják.

Korábban írtuk