Fotó: facebook.com/Orbán Viktor
Hirdetés

Orbán egy új, veszélyes euroszkepticizmust képvisel, ami átformálhatja az Európai Uniót – óvja féltve olvasóit a Politico.

A brüsszeli lap tízflekkes elemzésében sorra veszi a magyarok Brüsszelben is bevetett soft power-eszközeit és a miniszterelnök törekvéseit, miközben riadtan konstatálja, hogy a magyar soros EU-elnökség egybeesik az amerikai elnökválasztás idejével, Orbán és Trump pedig szövetségesek.

„Magyarország – Orbán Viktor szavaival élve – háborúra készül” – az írás baljóslatú felütéssel indul, és meg is tartja ezt a semlegesnek nehezen mondható hangnemet a további 15 ezer karakteren keresztül; ez a nagyvonalúság azért nem példa nélküli a brüsszeli laptól.

„El kell foglalnunk Brüsszelt!” – a miniszterelnöknek ez a mondata különösen megragadta a fantáziájukat, s innen vezetik le a továbbiakat.

Korábban írtuk

Előkerül a régi narratíva, „Orbán régóta szidalmazza az EU-t”, „bűnbakként használta fel” a populista „vagy mi vagy ők” harcához, ahol ő a hagyományos családi értékeken és a nacionalizmuson alapuló jobboldali ideológiát képviseli.

Aztán ezt fokozza: 2022 áprilisa óta „megváltozott Orbán hangneme, és megváltozott az EU-hoz való viszonyulása is.

A magyar vezetőben az EU egy újfajta euroszkeptikussal néz szembe, aki nem akar kilépni a blokkból, hanem formálni akarja azt”

Ukrajna támogatásának kérdésétől a klímaváltozáson át a migrációig. Ráadásul nem átall Brüsszelben építkezni és készülni a soros elnökségre, amely egybeesik a várható jobboldali áttöréssel az Európai Parlamentben a választások nyomán.

A cikk különösen sérelmezi, hogy a magyar kormány ugyanúgy igyekszik helyezkedni Brüsszelben, mint egyébként akárki más. A bűnlajstromon szerepel tehát „Magyarország soft power offenzívája Brüsszelben”, ahogy a cikk fogalmaz.

Ilyen például a korábbi belga pénzügyminisztérium épületének megvásárlása és felújítása júliusra, mire amikor Budapest átveszi az EU Tanácsának soros elnöki tisztét, amely találkozóhelyként is funkcionál majd, ezt a Politico által megkérdezett belgiumi és luxemburgi nagykövet, Kovács Tamás Iván egyszerűen „magyar háznak” nevezte, a cikk szerzője szerint viszont „a kastély csak a legújabb kiegészítője Budapest egyre erősödő brüsszeli soft power offenzívájának”.

De ennél is ijesztőbb a szerző számára az MCC brüsszeli megjelenése, erősödése.

„Ez egy Orbán által támogatott agytröszt” – írják – amely „kérlelhetetlenül konzervatív álláspontot képvisel az EU-ügyekben”, amivel nem átall felzavarni a brüsszeli állóvizet.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Mandiner oldalán.