Egyre keményebb külpolitikai csaták résztvevője Magyarország, de a kormány állja a sarat. Sőt migránspolitikája és az Európa jövőjével kapcsolatos elképzelései kezdenek iránymutatóvá válni immár nemcsak a nyugati közvélemény, de egyes nyugati politikai körök számára is. A brüsszeli vezetés viszont annál dühösebben veti rá magát a magyar kormányra, hisztérikusan félve attól, hogy a 2019-es EP-választáson épp a magyar példa nyomán pozitív fordulatot vehet Európa sorsa.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel beszélgettünk erről, valamint azokról kihívásokról, amelyekkel más külpolitikai területeken kell szembenéznie az országnak.

Hiányzik a brüsszeli szakértelem

Bár valóban sokszor kerül elő a migráció kérdése, de nem érdemben beszélünk erről. Ugyanaz a három-négy, a kvótával, a migráció hasznosságával kapcsolatos, kutatások által nem igazán alátámasztott mondat hangzik el, különböző civil szervezetek mantrái. Azt látom, nem csupán egyes országok szeretnék más mederbe terelni a vitát, hanem sok esetben maguk a már ideérkezett migránsok is szeretnének érdemi párbeszédet – mondta a Demokratának Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke. A fideszes politikussal a növekvő európai szegénységről, a Sargentini-jelentésről és a magyarországi cigányság helyzetéről is beszélgettünk.

Gyorsítósávban Magyarország

Évi négy százalék körüli gazdasági növekedést, nullához közeli államháztartási hiányt és a ciklus végére a GDP 60 százaléka alá süllyedő államadósságot jósol a 2018-tól 2022-ig terjedő időszakra készített kormányzati konvergenciaprogram. A 2010–2012 közötti válságkezelés, majd a gazdasági és pénzügyi stabilizáció után immár a versenyképesség, a termelékenység és az innováció fokozása a cél.

Színes húrok

Csaknem fél évszázad alatt finn gyerekek százait indította el a zenészi pályán Szilvay Géza hegedűtanár, a Kelet-Helsinki Zeneintézet volt igazgatója. A Kodály-módszert a hangszertanításba átültető Színes húrok program kidolgozója és a világon egyedülálló ifjúsági vonószenekar, a Helsinki Strings megalapítója a Finn Fehér Rózsa Lovagrend I. osztályú érdemrendjének átvételére érkezett Magyarországra. Interjú.

Lapunkban elolvashatják Orbán Viktor miniszterelnöki eskütételét követően elmondott beszédét is.

A Demokrata legfrissebb száma május 16-tól kapható az újságárusoknál.