Fotó: MTI
Résztvevők a gyerekek kismotoros felvonulásán az V. Budapesti Demográfiai Csúcs kísérőrendezvényén, a városligeti családi napon
Hirdetés

Magyarország a családok és a demográfia ügyének leghangosabb és legkitartóbb szószólója a nemzetközi politikában. Ez így volt az előző években, most is így van, és ebben nem is lesz változás – jelentette ki Orbán Viktor az V. Budapesti Demog­ráfiai Csúcson. A kétnapos nemzetközi fórumon mondott beszédében a magyar miniszterelnök kifejtette, hogy az Európát vezető progresszív liberális elit a fontos kérdések helyett, amilyen a kontinens demográfiai jövője, „mindenféle sületlenséggel és képtelenséggel” van elfoglalva. – Az európai polgárokat az érdekli leginkább, hogyan tudnak családot alapítani, biztos otthont teremteni, a gyermekeiket békességben és biztonságban felnevelni. Ezek a demográfia kérdései. És ma mégsem ez a legfontosabb napirendi pont az európai politikában – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint ez úgy lehet, hogy a nyugati politikai életet, a világ működésének értelmezési keretét „a liberálisok nemes egyszerűséggel meghekkelték”.

Progresszív félelemkeltés

– Első lépésben a progresszív-liberálisok elterjesztették azt a nézetet, hogy az egyén a világon a legfontosabb, és nem létezik semmi, ami az egyén felett állhatna. Zsarnokságot látnak a hagyományban, a családban, a nemzetben, a hazában, és mindenekfelett zsarnokságot látnak az istenhitben is. Egyáltalán: zsarnokságot látnak mindenben és mindenkiben, aki az egyéni vágyaikat korlátozza – mutatott rá a kormányfő, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a korlát arra is való, hogy fogódzót nyújtson az élet nehézségei közepette. Olyan támasztékot, amely segít feljebb lépni, segít, hogy azzá válhassunk, akinek a Jóisten teremtett bennünket.

A második lépés, amelyben a liberálisok meghekkelték a gondolkodást, a stratégiai szintű félelem a jövőtől.

– A liberálisok félelmeket keltenek. Mert ahol az egyénnek nincs más támasztéka, mint önmaga, ahol a dolgoknak nincs más mércéje, csak az egyéni öröm- és haszonszerzés, ott könnyen bekopogtat az irracionális félelem a jövőtől. És ez a liberálisok célja, ennek a napirenden tartása, felnagyítása. Vessenek egy pillantást arra, hogyan viszonyulnak a liberálisok a világ nagy problémáihoz. Azt várják az emberektől, éljenek úgy, hogy minden cselekedetüket egy bekövetkező világvégének rendeljék alá – fejtette ki.

Fotó: MTI

A családok 12 pontja

– Ma a családok szabadságharcát vívjuk – mondta beszédében Novák Katalin köztársasági elnök. – Az, aki gyermeket vállalt, bármikor kész megharcolni azért, hogy a gyermeke békében és szabadságban élhessen. Az, aki gyermeket nevel, tudja, hogy a valódi szabadság csak jól meghatározott rendben létezik. Az, aki családban él, érti, hogy a biztonság záloga a szabadság – fogalmazott a korábbi családügyi miniszter, a rendezvény háziasszonya. Novák Katalin jelezte, hogy a bibliai tizenkettes szám a magyar szabadságharcok történetében is jelentős szerepet játszik. Ennek hangsúlyozására szintén 12 pontban foglalta össze, hogy ma mit kívánnak a magyar családok.

1. Kívánjuk a nevelés szabadságát! A gyerekek nevelése a szülők joga, felelőssége és kötelezettsége. Itt nincs helye semmiféle ideológiának.

2. Nem hagyjuk, hogy gyermekeinket megfosszák az önazonosságukból fakadó biztonságérzettől. Aki kislánynak született, nőhessen fel lányként, aki kisfiúnak, fiúként.

3. Családpárti döntéshozókat! Ne lázítsanak a családok ellen! A családpártiság legyen nemzeti minimum!

4. A magyar családok képviseletét itthon és külföldön! Magyarország ne adja hozzájárulását családellenes döntésekhez!

5. Biztonságot a családoknak! Az óvodáink, iskoláink, falvaink, városaink, országunk és határaink legyenek biztonságosak. Élhessünk továbbra úgy, hogy nem kell aggódnunk gyermekeinkért és idősödő szüleinkért.

6. Megfelelő lehetőségeket a gyermekeseknek! Ne járjon rosszabbul az, aki gyermeket vállal annál, aki önként lemond erről. A gyermekvállalás ne válhasson szegénységi kockázattá!

7. Ne legyen anyagi akadálya a vágyott gyermekek megszületésének! Akkor és annyi gyermek születhessen egy családba, amikor és amennyit a szülők szeretnének.

8. Megbecsülést az időseknek! Szüleink és nagyszüleink megdolgoztak Magyarország gyarapodásáért. Ismerjük el családi és közösségi teljesítményüket. A generációk között ne az ellentéteket, hanem a szövetséget erősítsük.

9. Valódi választási szabadságot a nőknek! A munka miatt ne kelljen lemondani a gyermekről, sem a gyermek miatt a munkáról. Megfelelő megbecsülést a főállású édesanyáknak!

10. Védjük meg a saját otthon biztonságát! Segítsük a fiatalokat az otthonteremtésben!

11. Versenyképes köznevelést, szakképzést és felsőoktatást, korszerű egészségvédelmet! Álljunk ott azok mellett, akik az átlagnál nehezebb körülmények között élnek!

12. Figyelmet a határon túli magyar családoknak! Szülessen bárhol a gyermek, az anyaországban vagy a határainkon túl, ő lehessen magyar. Számunkra minden magyar gyermek ajándék.

Ellankadó pénzügyminiszter

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarországon a demográfiai politika öt célt tűzött ki maga elé: legyen előny a gyermekvállalás, segítsék az otthon­teremtést, az édesanyákra kell alapozni a családpolitikát, családbaráttá kell változtatni az egész ország működését és a jog eszközeivel is védeni kell a családokat. Az eredmények közé sorolta, hogy 2010 óta a gyermekes családok egy főre jutó jövedelme megduplázódott, a többgyermekes családok egy főre jutó jövedelme pedig háromszorosára nőtt. Ráadásul míg korábban a megszületett gyerekeknek csak a fele látta meg a napvilágot házasságban élő szülők gyermekeként, mára négyből három gyerek ilyen. 

– Bevezettük a harminc év alatti édesanyák személyijövedelemadó-mentességét, és a négy gyermeket vállaló édesanyáknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Ki fogjuk terjeszteni a háromgyerekesekre is – jelentette be Orbán Viktor, s ennek költségvetési vonzataira, illetve Varga Mihályra utalva viccelődve azt is hozzátette, „várom a pillanatot, amikor a pénzügyminiszter ellankad”.

Fotó: MTI

Mint mondta, Magyarországon alkotmányban rögzítettük: „Magyarország védi a házasság intézményét, mint egy férfi és egy nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, védi a családot, mint a nemzet fennmaradásának alapját”, de az is szerepel benne, hogy „az anya nő, az apa férfi”.

– Szomorú, hogy olyan világban élünk, amikor ilyesmit alkotmányban kell kimondani – jegyezte meg a miniszterelnök, emlékeztetve, hogy a gyermekvédelmi népszavazáson a kormánnyal nem szimpatizálók hozzájárulásával is együtt mondták azt a magyarok, hogy a gyermekeinket meg kell védeni a genderpropagandától. Orbán Viktor az eredményeket sorolva úgy összegzett, hogy a magyar családpolitikai fordulatnak köszönhetően 154 ezerrel több gyermek született meg, mint született volna e nélkül.

Örömtüzek helyett munka

Ugyanakkor szerinte „nincs itt az ideje, hogy örömtüzeket gyújtsunk”.

– Nagyon komoly kihívások előtt vagyunk, és nagyon nehéz lesz megtenni az út hátralévő részét, amikor nemcsak lassítjuk a népességfogyást, hanem megfordítjuk. Márpedig ez a demográfiai politika aranymetszése, a fenntartható népesség, a mágikus 2,1. Ha valóban ide akarunk megérkezni, akkor több kell, és Magyarországnak új eszközöket is be kell vetnie. Azt is mondhatnám: az első szakasz lezárult, indulhat a második fázis. Akiket az eddigi eszközökkel el tudtunk érni, azokat már megszólítottuk – fejtette ki a miniszterelnök, aki bejelentette, hogy össze kell állítani a magyar családpolitika 2.0 programját.

– A gyerekekért vívott csata valójában nem a zsebben, hanem a fejben dől el, még pontosabban a szívben, még pontosabban a közgondolkodásban. Le kell váltanunk azt a liberális diskurzust, ami a gyermekvállalásban veszélyt, értelmetlen áldozatvállalást, a családi életben pedig az egyéni lét kiteljesedésének korlátját látja – hangsúlyozta ugyanakkor Orbán Viktor, aki szerint arra nincs esélyünk, hogy a jelenlegi progresszív-liberális eliteket jobb belátásra bírjuk és meggyőzzük.

Korábban írtuk

– Egyszerűen félre kell őket tolni. A posztliberális kor, amire várunk, amely majd fölváltja a jelenlegi progresszív-liberális korszakot, nem jön el magától. Azt meg kell csinálnia valakinek. S ki fogja azt megcsinálni, ha nem éppen mi? Ehhez pedig át kell alakítani a politikai palettát. Mondjuk ki: kurzusváltásra van szükség – szögezte le. Ehhez el kell érni, hogy családbarát, konzervatív erők kerüljenek kormányra minél több európai országban, a jövő évi európai parlamenti választásokon pedig minden adott, hogy „a magunk javára fordítsuk az erőviszo­nyokat”.

Fotó: MTI

Magyarország a modell

A kétnapos fórum első napján előadást tartott többek között Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, Rumen Radev bolgár elnök és Alekszandar Vucsics szerb elnök és is. Az olasz miniszterelnök asszony leszögezte: kormánya első számú célja, hogy lényeges kulturális változást indítson el a családokkal kapcsolatos gondolkodásban, Olaszországot ugyanis – ahogy az egész nyugati világot – súlyos demográfiai válság sújtja. Giorgia Meloni rámutatott, a születések száma visszaesett, ennek nyomán erősen családellenes hangulat alakult ki. A médiában fokozatosan elhalványult a család képe, ehelyett egyének jelennek meg, fogyasztóként. – Európában egyre kevesebb gyerek születik, ezért mobilizálni kell az erőforrásokat a családok támogatására, ahogy azt Magyarország tökéletesen példázza – mondta.

– Magyarország modell Szerbia számára – erről már Alekszandar Vucsics beszélt a csúcs alkalmából tartott gálavacsorán. A szerb államfő szerint bár Szerbia nagyon rossz helyzetben van, de talán mégsem annyira, mint néhány évvel ezelőtt.

– Növeltük az anyáknak, illetve a gyerekek után járó pénzügyi támogatást, ami az elmaradottabb, szegényebb régiókban hozott eredményeket, a nagyvárosokban azonban sajnos nem sikerült előrelépnünk a demográfiai mutatókban – közölte Vucsics, hozzátéve, hogy további támogatásokat kell biztosítani a családok, a hagyományos értékek védelméért. Szerinte komoly figyelmet kell fordítani arra a harcra is, amelyre a közösségi médiában tapasztalható negatív tendenciák miatt van szükség. Különösnek nevezte például, hogy egy macska vagy egy kutya több like-ot kap, mint egy kisgyerek.

Rumen Radev bolgár elnök beszédében azt emelte ki, hogy a családok felelőssége úgy felnevelni a gyerekeket, hogy társadalmaik felelős állampolgárai legyenek. Szerinte a digitális XXI. században a társadalmak közötti rivalizálás már nem területekről fog szólni, hanem az emberi tőkéről, ez ugyanis a legfontosabb érték. Rumen Radev arról is beszélt, hogy országa az elmúlt évtizedben – nagy mértékben a kivándorlás miatt – elvesztette népessége 12 százalékát. Bulgária így „donorként” szolgál a gazdagabb európai országok számára. Ennek megállításában szerinte többek között a családtámogatási rendszer kiterjesztése segít.

Az összesen mintegy hatvan állam- és kormányfő mellett az V. Budapesti Demográfiai Csúcson olyan világszerte ismert személyiségek tartottak előadást, mint Jordan B. Peterson kanadai klinikai szakpszichológus, James Heckman amerikai Nobel-díjas közgazdász vagy Nick Vujicic, a karok és lábak nélkül élő, szerb felmenőkkel rendelkező népszerű ausztrál motivációs előadó.