Hirdetés

Kanász-Nagy Máté (LMP) a dubaji klímacsúcsról szólva azt mondta: elkezdődött a klímaösszeomlás.

Feltette a kérdést: hogyan cselekszik a kormány Magyarországon? Szerinte, ha van szuverenitási kérdés, akkor ez az. Hozzátette: 2014 óta Magyarországon 5 százalékkal emelkedett az üvegházhatást okozó károsanyagok kibocsátása.

Elmondta: pártja tízpontos klímavédelmi csomagot fogalmazott meg, kérve a többi között azt, hogy legyen önálló klímavédelmi tárca. Meg kell szabadulni a fosszilis energiahordozóktól, jobban kellene támaszkodni a megújuló energiaforrásokra, fejleszteni kellene a közösségi közlekedést.

Koncz Zsófia, az energiaügyi tárca államtitkára politikai hangulatkeltésnek minősítette a felszólalás egyes elemeit. Kijelentette: Magyarország a világ azon huszonegy országa közé tartozik, amelyek úgy növelték a gazdaságukat, hogy közben csökkentették a károsanyag-kibocsátást.

Korábban írtuk

Beszámolt arról is, hogy a kabinet korábban az energetikai stratégiáján változtatva növelte a 2030-ig megtakarított kibocsátás mértékét. A megújuló energiaforrások részaránya pedig folyamatosan emelkedik az energiamixen belül – mutatott rá.

A jövő kérdése a zöldenergia tárolása lesz, „itt szövetségesek lehetnének a képviselővel” – hangsúlyozta. Az energiafüggetlenség szempontjából a megújuló energia mellett kiemelten fontos az atomenergia is – szögezte le.