Fotó: MTI/Balogh Zoltán (szerk.)
Hirdetés

Kanász-Nagy Máté (LMP) arról beszélt, hogy jelenleg súlyos energiaválság közepén vagyunk, amelynek kezeléséről vitájuk van a kormánnyal, mert a kormány megoldása fenntartja a függést a fosszilis energiahordozóktól, pedig azok drágák és nem fenntarthatók, így ezekre nem lehetne alapozni Magyarország hosszú távú energiaellátását. Ráadásul ez a rendszer nem igazságos, mert a gazdagokat is támogatja a benzinárstop és a rezsicsökkentés – vélekedett.

Közölte: az energiaválságot nem lehet csak rövidtávú eszközökkel kezelni, meg kell szabadulni a fosszilis energiahordozóktól, amelyek a jövőben is drágulnak, és környezetszennyezők. Azok az országok lehetnek sikeresek, amelyek hosszú távú megoldást választanak, ez pedig az, hogy maguk állítják elő a szükséges energiát és a megújuló energiákban látják a jövőt, de ebből a szempontból Magyarország nagyon rosszul áll – mondta. Hozzátette: az LMP szerint fel kell oldani a szélerőművek telepítésére vonatkozó tilalmat, országos épületszigetelési programot kell indítani, továbbá be kell vezetni a klímabérletet.

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára úgy válaszolt, a kormány már több lépést tett az elmúlt időben a fenntarthatóság elérésére. A kormány elsődleges célja a családok védelme és az energiaellátás stabilitásának biztosítása, emellett pedig a közösségi közlekedés népszerűsítése, korszerűsítése is fontos. Azt is kiemelte, hogy az elmúlt években jelentős vasútfejlesztés valósult meg, és erre a jövőben is nagy hangsúlyt helyeznek. Ugyancsak fejlesztések zajlanak a buszközlekedés korszerűsítése érdekében is – tette hozzá az államtitkár.

Közölte: a kerékpárút-hálózatot is folyamatosan fejlesztik, igyekeznek zöldebbé tenni a közlekedést. Fontosnak nevezte a közösségi közlekedés fejlesztését, népszerűsítését.

Korábban írtuk