Hirdetés

A főpolgármester a bejegyzésében azt írta: csütörtök éjszaka lezárultak a tárgyalások, amelyek az atlétikai világbajnokság megrendezésének feltételeit tartalmazó főváros-kormány megállapodás érvényre juttatását célozták.

Felidézte: a 2019 végén megkötött megállapodás célja, hogy az atlétikai világbajnokság „ne csak egy stadionépítés és egy egyszeri sportesemény legyen”, hanem olyan városfejlesztés része, amely egy egészségesebb Budapestet eredményez. Hozzátette: a megállapodásban azt vállalta a kormányzat, hogy Ferencvárosban a tömegsport céljait szolgáló sportpark épül, továbbá, hogy öt éven keresztül évente 10 milliárd forint fejlesztési támogatást kapnak a kerületi egészségügyi intézmények, illetve ebből működtethetik a fővárosi CT/MR programot.

„A megállapodás teljesítése 2022-től felfüggesztésre került. Nem tehettem mást, mint hogy visszavontam támogatásomat a rendezvénytől” – idézte fel Karácsony Gergely.

A főpolgármester tudatta: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök éjszaka Orbán Viktor miniszterelnök felhatalmazásával írásban is megerősítette, hogy a kormány betartja a megállapodást. „Azoknál a projekteknél, ahol félbemaradtak a beruházások, soron kívül megkötésre kerülnek a szükséges szerződések, és a megállapodásból hátralévő keret felosztása kapcsán pedig megindulnak a szakmai egyeztetések” – sorolta a főpolgármester, aki a bejegyzésében megköszönte Gulyás Gergely és Fürjes Balázs, a vb-t szervező bizottság társelnökének aktivitását az ügyben.

Korábban írtuk

„Nem vagyok naiv. Pontosan tudom, hogy rengeteget kell még küzdenünk, hogy ezek a források valóban meg is érkezzenek. Azt is tudom, hogy a választásig tartó egy évben a kormányoldal minden eszközzel sanyargatni fogja a várost és a városvezetést. Budapestnek és Magyarországnak azonban az az érdeke, hogy ha már belevágtunk, akkor legyen sikeres a világbajnokság. És legyen egészségesebb város Budapest!” – írta a főpolgármester.

Karácsony Gergely a posztban beszámolt arról is, hogy pénteken a Városházán fogadta Sebastian Coe-t, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökét, aki átadta meghívását a bő egy hét múlva kezdődő atlétikai világbajnokságra. „Örömmel mondhattam: eleget teszek a meghívásnak” – írta bejegyzésében a főpolgármester.