A hivatal közleménye szerint az ügyben Karácsony Gergely főpolgármester tízezer véletlenszerűen kiválasztott budapestinek írt levelet. Közülük kerülnek ki az életkort, a nemet, az iskolai végzettséget és a lakóhelyet tekintve is reprezentatív ötven tagú csoport tagjai, akik javaslatokat tesznek arra, hogy  miként csökkentenék a főváros – elsősorban a közlekedésből eredő – levegőszennyezettségét.

Hirdetés

A jelentkezők kiválasztásánál fontos szempont az is, hogy közösségi közlekedéssel, autóval, biciklivel és gyalogosan közlekedők is legyenek a csoportban – írták.

A Főpolgármesteri Hivatal közölte: az önkéntesek szakértői előadásokat hallgatnak meg, részletesen megvitatják azokat és javaslatokat dolgoznak ki arra, ők miként javítanák Budapest levegőjét. A gyűlés ajánlásait megkapja a főpolgármester és az illetékes szakmai vezetők, a közgyűlésen a szervezők megtartják beszámolóikat, az ajánlásokat pedig nyilvánossá teszi a budapestiek számára a főváros.

A fővárosi önkormányzat a közösségi gyűlésen megfogalmazott javaslatokat felhasználja, megvizsgálja a forgalmi beavatkozások lehetséges hatásait, és intézkedéseket vezet be a károsanyag-kibocsátás csökkentésére.

Korábban írtuk

A gyűlést a Városházán két részletben rendezik meg szeptemberben. A tanácskozást a SocialFokus – Közösségi Vállalkozásért Alapítvány részvételével és koordinációjával bonyolítják le – olvasható a kommünikében.