Az EP The Parlament Magazin című angol nyelvű internetes hírportálján megjelent cikkben Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-képviselője a többi között azt hangoztatta: „nincs értelme keresztes hadjáratot folytatni Vera Jourová alelnök ellen. Itt Orbánról van szó”.

Hirdetés

❌ Orbán Viktor és a Fidesz-kormány kőkemény, személyeskedő támadást intézett ma az Európai Bizottság alelnöke, Vera…

Gepostet von Ujhelyi István dr. am Dienstag, 29. September 2020

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője videoüzenetében úgy vélekedett: a magyar kormány „személyeskedő lemondatási vitával” próbálja elterelni a figyelmet egyebek mellett arról, hogy az Európai Unió Tanácsát betöltő Németország a napokban kívánja előterjeszteni a jogállamisággal kapcsolatos javaslatát.

A javaslat elfogadása az jelentené, hogy az unió nem nézi tovább tétlenül azt az „állammaffia működést” és a demokrácia leépítését, amelyet a magyar emberek hosszú évek óta elszenvednek – közölte. Ujhelyi értékelése szerint „hisztizik és terel” a Fidesz.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt lemondásra szólította fel Vera Jourovát, és egyértelművé tette, hogy amíg ez nem történik meg, Magyarország kormánya felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével.

Korábban írtuk