Hirdetés

Keresztes László Lóránt (LMP) azt kérdezte a kormánytól, megmentik-e a balatonaligai magaspartot a Club Aliga beruházójának pusztításától.

A képviselő arról beszélt: Magyarország nagy tavait az éghajlatváltozás mellett a „mohó, gátlástalan gazdasági szereplők” is veszélyeztetik, akik ráadásul sok esetben még kormányzati támogatást is kapnak.

Emlékeztetett arra, hogy Lázár János építési és beruházási miniszter az előző héten a balatoni beruházások szabályozásának tervéről beszélt, miközben a kiemelt beruházások, amilyen az aligai is, „törvényen felül állnak”.

A Club Aliga esetében például a kormányhivatal környezetvédelmi engedélyt adott az aligai magaspart pusztítására, engedélyezve a falak 10-20 méteres visszavágását, ami végérvényesen megváltoztatná a Balaton látványát.

Korábban írtuk

Azt kérdezte, jól értette-e Lázár János szavait, hogy a kormány szembe menne ezekkel a „gyalázatos, környezetpusztító” tervekkel és azzal, hogy a kiemelt beruházások a törvények felett állnak. 

Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, Lázár János szavai arra vonatkoztak, hogy a kormány az őszi ülésszakban tervez beterjeszteni egy, a magyar állam beruházási rendjéről szóló kerettörvényt az Országgyűlésnek.

A természeti kincseket is érintő beruházásoknál két dolgot kell a szabályozásnak garantálnia: a természeti kincsek megóvását és azt, hogy a magyar emberek hozzáférjenek ezekhez a természeti értékekhez.

Az új kerettörvény előírja majd, hogy a beruházónak ki kell kérnie a helyi önkormányzatok véleményét, és az ő érdekeikkel nem mehetnek szembe. A kormány ezt fogja kérni a Club Aliga beruházójától is – tette hozzá az államtitkár.