Hirdetés

Keresztes László Lóránt (LMP) kifejtette: Bátonyterenyén tűz ütött ki egy akkumulátorgyárban, és az érintett céggel már korábban is voltak gondok. Az ilyen üzemek közelében élők, az ilyen cégeknél dolgozók nagy veszélyben vannak – jelentette ki.

Kiemelte: ideje világosan beszélni arról, hogy mi történik az ilyen üzemek környékén. A kormány óriási mennyiségű akkumulátorgyárat akar felépíteni az országban, mentességet ad nekik a szigorú előírások alól, de nem veszi figyelembe, mi lesz a környezeti hatása ennek az ipari stratégiának – közölte. Hozzátette: a kormány sokszor elnéző az érintett cégekkel.

Azt mondta: kötelező vizsgálatokat kellene bevezetni az üzemeknél, és el kellene érni, hogy ne lehessen titkosítani a vonatkozó adatokat. Vannak olyan cégek, amelyek semmibe veszik az előírásokat, jogszabályokat, a kormány pedig ezt tétlenül nézi – tette hozzá.

Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára úgy válaszolt, hogy Magyarországon a munkavédelem, a dolgozók biztonsága elsődleges kérdés. Önmagában a 4,7 millió foglalkoztatott nagyon szép eredmény, de a munkakörülmények, a vonatkozó szabályok betartása és betartatása is fontos feladat – mondta.

Arra kérte a képviselőt, hogy Magyarország gazdaságának technológiai fejlesztése ellen „ne keltsen hangulatot”. Nem az a megoldás, hogy nem csinálnak valamit, hanem az, hogy jól csinálják, igyekeznek megelőzni a bajt és következetesen ellenőrzik a szabályok betartását – fogalmazott. Hozzáfűzte: ebben az esetben is éppen ezt teszik.

Korábban írtuk