Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Hirdetés

Soltész Miklós felidézte, Lengyelország budapesti nagykövete „néhány hete érthetően és jogosan úgy nyilatkozott, hogy a magyar-lengyel kapcsolatok lehűltek”.

Ez teljesen igaz, a történelem mindig hoz hullámhegyeket és völgyeket – jegyezte meg. De két nép között néhány év, hónap, akár egy évtized nem ronthatja meg a barátságot – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány „teljesen nyitott” a kapcsolatok folytatására, amely „közös értékek mentén mindannyiunknak fontos”.

Azt mondta, a háború mellett hagyományos értékeinket, leginkább a kereszténységet támadások érik, „ ”megpróbálják nemzeteinket vissza-, és a nemzetiségeket háttérbe szorítani„.

Korábban írtuk

Nekünk az a feladatunk, hogy ezekben az ügyekben közösen lépjünk fel, hogy nemzeteinket, a kereszténységet megvédjük azokkal a támadásokkal szemben, amit most tapasztalunk Lengyel-, Magyarországon, és szerte az Európai Unióban – jelentette ki.

Beszélt arról, hogy a lengyel-magyar kapcsolatok javulása után további lehetőségek vannak az együttműködésre, például Budapesten kulturális területeken.

Az államtitkár elmondta: Balatonbogláron 1939-ben a magyarok szeretettel, tisztelettel és nagy odaadással fogadták azokat a lengyeleket, akik a német és szovjet megszállás elől ide menekültek. A jelenlegi képzőközpont helyén akkor Varga Béla plébános vezetésével alakítottak ki középiskolát a lengyel diákoknak.

Emlékeztetett, hogy 2002. július 1-én Balatonkeresztúron egy Medjugorjéba tartó, lengyel zarándokokat szállító busz balesetében 19-en meghaltak. Az épület megépítésénél arra is gondoltunk, hogy az ne csak a lengyel fiatalok központja legyen, hanem a Medjugorjéba igyekvő zarándokok is megpihenhessenek itt – mondta Soltész Miklós.

Balázs István, a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum igazgatója ismertette: a Mazurek nevű üdülőben, képző- és oktatási központban két szárnyban, három szinten 12 szobát alakítottak ki. Az épület alsó szintjén a konferenciateremmel egybenyitható kápolnát is építettek.

Az intézmény szakmai műhelyeknek, kiállításoknak, továbbképzéseknek, konferenciáknak és gyermekek táborozásának ad majd helyet – mondta. Felföldi Mária, a országos önkormányzat elnöke az MTI-nek elmondta, az épület költségeinek kétharmadát a magyar kormány támogatásából fizették, a fennmaradó rész lengyel állami támogatás.

Az épület konferenciatermében kiállítás mutatja be az 1940-ben megnyílt balatonboglári Lengyel Gimnáziumot és Líceumot. A tárlat tablói az 1944-ig működött iskola egykori diákjainak fotói és emlékei alapján készültek.

A Magyar Katolikus Lexikon cikke szerint az iskolában négy tanév alatt 205-et tettek érettségi vizsgát.