Hirdetés

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálódik az ügyben, amelynek egyik érintettje a Lánchíd felújításának kivitelezője, az A-Híd Zrt., a másik pedig a nemrég őrizetbe vett Vig Mór ügyvéd érdekeltségébe tartozó Sunstrike Hungary Kft. A tavaly februárban indult nyomozás részeként a NAV Bűnügyi Főigazgatósága november végén több száz millió forintos számlagyár működtetésének gyanújával csapott le Vig Mórra, akit különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt tartóztattak le. Az üggyel összefüggésben a NAV nyomozói több mint harminc fővárosi helyszínen tartottak házkutatást – többek között az A-Híd Zrt.-nél is – és dokumentumokat, elektronikus adatokat, hamis kormányhivatali bélyegzőt, készpénzt foglaltak le.

Nincs válasz

Az ATV.hu értesülése szerint az adónyomozók vizsgálják, hogy az A-Híd Zrt.-től 2020 novembere és 2022 júliusa között átutaltak-e 1,4 milliárd forintot a Vig Mór érdekeltségébe tartozó Sunstrike Hungary Kft.-nek. Azt is vizsgálják, hogy ezután a kft.-től továbbutaltak-e 900 millió forintot Vig Mór magán- illetve ügyvédi letéti számlájára. Az ügyvédet a Kúria 2022 januárjában megvesztegetés miatt jogerősen elítélte és eltiltotta hivatása gyakorlásától, a Budapesti Ügyvédi Kamara pedig törölte a kamarai nyilvántartásból, ezért kiemelten nyomoznak azután is, hogy ezt követően érkezett-e utalás az ügyvéd letéti számlájára. A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra ugyanazokon a napokon történtek, mint amikor az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül felvették készpénzben. Az A-Híd Zrt. közölte, a Sunstrike Kft.-vel való szerződése nem a Lánchíd felújításával volt kapcsolatos, és ők csak a külső cégekkel kapcsolatos adatokat szolgáltattak a NAV részére, tehát nem alanyai a hatósági eljárásnak. Érdekesség, hogy Vig Mór az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére, aki dolgozott a Magyar Helsinki Bizottságnál és a Soros-alapítványnak nevezett Open Society Foundationsnél is.

A Karácsony Gergely főpolgármestersége zászlósprojektjének kikiáltott Lánchíd-felújítás már a tender odaítélésekor sem volt botrányoktól mentes. A Tarlós István főpolgármestersége alatt kiírt tendert az A-Híd Zrt. nyerte el, a szerződés szerint a híd felújítása 21,8 milliárd forintba került volna. Karácsony Gergely új pályázatot írt ki, ahol szintén az A-Híd Zrt. nyert, viszont ötmilliárd forinttal drágább, 26,7 milliárd forintos ajánlattal. Ráadásul a szerződésben a hatvanszorosára emelték az előleg összegét, és megfelezték a kötbért.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője a Demokratának elmondta, Karácsony Gergely 2020 februárja óta nem ad választ arra, hogy miért nem felelt meg neki és a baloldali városvezetésnek a Tarlós István főpolgármestersége alatt eredményesen lefolytatott közbeszerzési eljárás.

– A 2019-es önkormányzati választást követően Karácsony Gergelynek semmi más dolga nem lett volna, mint aláírni a szerződést, hogy megújuljon a Lánchíd, a budai váralagút, a pesti Széchenyi tér és a villamosalagút. Karácsony azonban új pályázatot írt ki, emiatt a beruházás másfél évvel később készült el, ötmilliárd forinttal drágábban és alacsonyabb műszaki tartalommal, mert csak a Lánchidat újították fel. A főpolgármesternek válaszolnia kellene arra, hogy a pályázati kiírásban miért növelték hatvanszorosára a kivitelező cégnek fizetendő előleget, aminek nyomán közel ötmilliárd forintot fizetett ki úgy a főváros az A-Híd Zrt.-nek, hogy semmilyen munkavégzés nem történt. Továbbá azt sem tudjuk, miért csökkentették a késedelmi kötbér összegét – mondta Wintermantel Zsolt. Hozzátette, joggal merül fel a kérdés a budapestiekben, hogy ha ötmilliárd forinttal többet fizetnek egy hamis számlákat befogadó cégnek, ahol a számlák alapján készpénz-kifizetés történik, akkor vajon kikhez és hová kerülhetett ez az összeg.

Korábban írtuk

Vizsgálóbizottságra kellene

Brenner Koloman, a Jobbik–Konzervatívok frakcióvezetője vizsgálóbizottság felállítását követeli, mert szerinte a Lánchíd felújítását övező problémák összefügghetnek a kivitelező cégnél történt házkutatással. Wintermantel Zsolt kérdésünkre megjegyezte, a Jobbiknak nincs képviselője a fővárosi közgyűlésben, ezért nem tudja kezdeményezni bizottság felállítását. Emlékeztetett rá, a fővárosi Fidesz–KDNP frakciója a mikroadományok kapcsán is vizsgálóbizottságot javasolt, de a baloldali többség leszavazta.

– Mivel a főpolgármester és a baloldali képviselők menekülnek a kényes kérdések elől, és minden információt megpróbálnak visszatartani, egészen biztos, hogy a baloldali többségű közgyűlés nem szavazna meg egy ellenzéki kezdeményezésű vizsgálóbizottságot. Ezért kellene azt a főpolgármesternek kezdeményeznie – magyarázta Wintermantel Zsolt.

Kitért arra, hogy a vizsgálóbizottság nem nyomozó hatóság, de a főváros döntési mechanizmusát fel tudná tárni: kinek milyen szerepe volt az ügyben; mi a főpolgármester felelőssége; kik javasolták, hogy a főváros új közbeszerzést írjon ki; miért emelték hatvanszorosára az előleget; és miért csökkentették a beruházás műszaki tartalmát.

„Azért nem támogatjuk a vizsgálatot, mert nincs mit vizsgálni” – intézte el röviden az ügyet Karácsony Gergely a köztévé riporterének adott válaszában. Hozzátette, „ha valaki megnézi a számokat meg az időpontokat, akkor kiderül, hogy az utalások akkor történtek, amikor még le se zártuk, meg sem kötöttük a szerződést”.

Tehát állítása szerint 2021 januárja előtt történt az 1,4 milliárd forintos pénzmozgás, ami ellentmond annak, hogy a NAV 2020 novembere és 2022 júliusa közötti időszakot vizsgál. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász arra hívta fel a figyelmet, hogy a fejlemények költségvetési csalás megalapozott gyanújára utalhatnak, amit színlelt szerződésekkel valósíthattak meg. Szerinte elképzelhető, hogy a szerződésekre csak azért volt szükség, hogy legyen mire hivatkozással átutalni a fenti összeget.

Többmilliárdos kár

Wintermantel Zsolt lapunknak elmondta még, Karácsony Gergely személyes döntései miatt többmilliárdos kár éri a fővárost: a Lánchíd felújítása a 2019-es hatalomváltás miatt ötmilliárd forinttal többe került a budapestieknek. Összehasonlításképp hozzátette, a fővárosi közvilágítás évente hatmilliárd forintot visz el, és arra is emlékeztetett, hogy a Budapest-bérlet ügyében 1,2 milliárd forint képezte a vita tárgyát.

– Évi egymilliárd forint veszteséget okoz a fővárosnak, hogy 2019 őszén megtiltotta a BKV-nak, hogy az eredményesen lefolytatott tendert aláírja, így a régi szerződés maradt érvényben, amelynek értelmében évente egymilliárd forinttal kevesebbet fizet a hirdető a felületekért – fejtette ki a frakcióvezető lapunknak.

Felidézte azt is, hogy Karácsony Gergely főpolgármestersége alatt eddig két projekt készült el, mindet az előző vezetés készítette elő, Karácsony azonban leállíttatta, majd csökkentett műszaki tartalommal drágábban újraindította őket. Szerinte fontos lenne, hogy a választások előtt a budapestiek minden kétes kérdésre választ kapjanak, mert enélkül nem szabadna újraválasztani egy olyan vezetést, amely felelőtlen döntésekkel anyagi kárt okoz Budapestnek.