Miközben a két nagy párt közötti népszerűségi olló tovább nyílik, az ellenzék újabb és újabb eszközöket vet be, hogy fenntartsa a kabinetre nehezedő nyomást. Mivel el kell kerülnie a másik oldal csapdáit, egyszerre két fronton vívja a küzdelmet. Erre példa Horn Gábornak, az SZDSZ ügyvivőjének a nyilatkozata, aki el tudná képzelni a kormányzást egy Orbán Viktor nélküli Fidesszel. Ugyanekkora kihívás lehet, ha a szocialisták végül nem egyszerű miniszterelnök-váltásra szánják el magukat, hanem egy pártonkívüli szakembert kérnek fel kormányalakításra.

Megszaporodtak a lövészárkon túli felajánlkozások. Legutóbb Tamás Gáspár Miklós publicista dicsérte meg és veregette vállon a Fidesz első emberét, akinek október 23-i beszédében a régi szép időket és a liberális politikust vélte felfedezni. A minap egy új szabadelvű párt létrehozása is felmerült, amely mögé ha odaállna a szabad demokratáktól lemorzsolódott egykor volt mérvadó értelmiség, akár már az első közvélemény-kutatáson megelőzné a mérhetőség határára süllyedt és hirtelen nyitni kész SZDSZ-t.

A fehér zászló persze még nem bukkant fel. Könnyen meglehet, hogy stratégiaváltás szemtanúi vagyunk. A két kormánypárt, megelégelve a folyamatos hátrálást és népszerűségvesztést, a maga módján próbálja meg átvenni a kezdeményező szerepet. A liberálisok után hamarosan a szocialisták is csábító ajánlattal kereshetik meg az ellenzéki pártok vezetőit. Egyre többen látják közöttük is, hogy Gyurcsány Ferenc az egyetlen, aki képes egyben tartani a posztkommunista, a társadalom és gazdaság minden szintjén fennmaradt információs és érdekhálózatot, amely Szili Katalin, Kiss Péter vagy Szekeres Imre irányítása alatt menthetetlenül és visszafordíthatatlanul szétszakadna.

Mivel egy szociáldemokrata párt csak valamilyen kataklizma és az MSZP összeomlása után jöhetne létre, a szocialisták előtt egy út maradt: egy pártonkívüli személyt felkérni a kabinetalakításra. És bizony létezik olyan, aki komoly fejtörés elé állítaná a jobboldalt, melynek egy tényleges jelölés után azt is át kellene gondolnia: ha tavaly ősszel a szocialisták mereven elutasították egy szakértői kormány megalakulását, akkor most miért vetik fel ők hirtelen?

Tudósok és üzletemberek

Szakértői kormányról a rendszerváltozás óta mindenki beszél, ám senki sem tudja pontosan, mi az. A választásokon…

A teljes cikk a Demokrata november 8-i számában olvasható

(A Demokrata korábbi írásait itt találja!)