A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) megindította a vizsgálatot a Lánchíd felújítása kapcsán, Tényi István közérdekű bejelentése alapján. Ez derül ki abból a sajtóválaszból, amelyet a hivatal adott a Magyar Nemzet kérdéseire. A Kehinél közölték azt is, pontosan mit vizsgálnak.

Hirdetés

„A kormányzati ellenőrzés keretében a közpénzek felhasználása, valamint a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás szabályszerűségének, gazdaságosságának és hatékonyságának vizsgálatára kerül sor”

– áll a válaszban.

Bejelentésében Tényi István felhívta a figyelmet arra, hogy a Vig Mór-féle számlagyár ügyében folyamatban levő nyomozás nyilvánosságra került részletei alapján olyan bűncselekmények is megvalósulhattak a Lánchíd felújításával összefüggésben, mint a vesztegetés, a sikkasztás, valamint a hűtlen kezelés.

Plusz ötmilliárd

A felújítás kapcsán ugyancsak érdemes felidézni, hogy a Karácsony Gergely-féle városvezetés, miután érvénytelenítette az elődje által a Lánchíd rekonstrukciójára kiírt tendert, újat hirdetett meg, amelyen ugyanúgy az A-Híd Zrt. lett a befutó, mint annak előtte. 

Korábban írtuk

Karácsonyék ugyanakkor jóval magasabb összegért bízták meg a kivitelezőt a híd felújításával annál, mint amennyiért Tarlós Istvánék tervezték: a 21,8 milliárd forintos végösszegből 26,7 milliárd forint lett, vagyis közel ötmilliárddal több az eredeti ajánlatban szereplő számnál.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el a Magyar Nemzet honlapján.