Hirdetés
Fotó: MTI/Vajda János

A Pesti Srácok írta meg először, hogy jogosulatlanul jutott koronavírus elleni védőoltáshoz január elején Hiesz György, Gyöngyös polgármestere. A portál megkeresésére a Bugát Pál Kórház dolgozói is megerősítették, hogy a városvezető soron kívül beoltatta magát vakcinával. Az ügy azért keltett nagy felháborodást, mivel az oltásra akkor került sor, amikor az oltási terv szerint még csak az egészségügyi intézmények dolgozói, illetve az egészségi állapotuk miatt veszélyeztetett betegek kaphattak volna a vakcinából.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a közösségi médiában kommentálta az esetet.

Gyurcsány polgármestere, kihasználva politikai pozícióját, soron kívül beadatta magának a koronavírus-vakcinát. Szégyen,…

Posted by Hollik István on Tuesday, January 26, 2021

Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője is megszólalt az ügy kapcsán. A képviselő elmondása szerint a gyöngyösi polgármester szívesen tetszeleg az idősbarát politikus szerepében, rendszeresen szerepel együtt nyolcvanas-kilencvenes éveikben járó polgárokkal a nyilvánosságnak szánt fényképeken. Ennek ellenére most lopakodva előzte be azokat az idős és beteg gyöngyösieket, akik fegyelmezetten várnak arra, hogy az oltási terv szerint sorra kerüljenek.

Horváth László szerint szomorú, hogy az a politikus, aki a védekezés elsőszámú felelőse a városban, önmagát tolta előre egy kritikus helyzetben.

Korábban írtuk

Az ellenzéki politikusok azonban már sokkal kevésbé bőbeszédűek, szemérmes hallgatás uralkodik a baloldali térfélen az eset kapcsán. Ez olyan szempontból érthető, mivel a szivárványkoalíció pártjai a vakcina megbízhatóságát kétségbe vonó hangulatkeltésben érdekeltek. Hiesz György lebukása gyengíti az ellenzéki narratívát, illetve alapos gyanút ébreszt azzal kapcsolatban, hogy a baloldal kizárólag politikai okokból támad egyes oltóanyagokat. Amennyiben módjukban áll, aggodalom nélkül beoltatják magukat. Akár a jogszabályok megkerülésével is. Az ügyet tovább árnyalja, hogy a Demokratikus Koalíció nemrég bejelentette, aláírásgyűjtésbe kezd a kínai vakcina ellen, illetve Gyurcsány Ferenc pártja korábban az orosz vakcina miatt is az Európai Bizottsághoz fordult.

A beoltott gyöngyösi polgármester először nem válaszolt a sajtó megkeresésére, burleszkekbe illő menekülésbe kezdett, mikor a Pesti TV stábja meg akarta kérdezni az üggyel kapcsolatban.

Hiesz György menekülése (Az első magyar politikus, aki beadatta magának a vakcinát illegálisan)

‼️EGYENLŐK ÉS EGYENLŐBBEK‼️💉Gyöngyös baloldali polgármestere még január elején, amikor csak az egészégügyben dolgozók kaphattak oltást soron kívül beadatta magának a koronavírus elleni vakcinát, ezzel megsértve az oltási rendet. 👺A baloldal folyamatosan a vakcina ellen kapmányol, de ha saját magukról van szó, akkor nem számít a politika. 🤫A volt MSZMP-s és MSZP-s Hiesz György lebukott és menekül, de mi elcsíptük!

Posted by A Riporter on Tuesday, January 26, 2021

Végül a Gyöngyösi TV-nek adott nyilatkozatában kezdett kínos magyarázkodásba a városvezető. Az interjú már az elején némi ellentmondással kezdődött. Miután a riporter megköszönte, hogy a polgármester elfogadta a csatorna meghívását, Hiesz György első mondatai között elárulta: a félreértések miatt kérte, hogy üljenek le és beszéljék meg sajtónyilvánosság előtt az ügyet. A polgármester valószínűleg hazai pályán akart magyarázatot adni az esetre, nem kívánt kényes kérdésekre válaszolni.

A harmincperces interjúban végül Hiesz megerősítette a Pesti Srácok információit, azonban azzal védekezett, hogy egy idősotthon lakónak szánt mennyiségből érkezett vissza néhány adag a Bugát Pál Kórházba, amelyek felhasználására legfeljebb másfél óra állt rendelkezésre. A kórházi dolgozók a protokollnak megfelelően értesítették a helyi háziorvosokat, hogy az oltási terv alapján használják fel a megmaradt vakcinákat. Ezután jelentkezett Hiesz György polgármester a kórházban, és kérte, hogy oltsák be őt is. A televíziós interjú közben elismerte, hogy hibázott és elnézést kért.

A beismerés és a magyarázat ellenére egy sor kérdés maradt megválaszolatlanul. Például az interjúban azzal védekezett a polgármester, hogy nem ismerte az oltási terv részleteit, ezért nem érezte etikátlannak, ha él a lehetőséggel. Ez az állítás azonban aligha állja ki a valóság próbáját, mivel polgármesterként Hiesz György a helyi védelmi bizottság vezetői feladatát is ellátja, így szinte kizárt, hogy nem ismerte az oltási tervet, illetve az arra vonatkozó szabályozásokat. Amennyiben mégis valahogy elkerülték figyelmét a hivatalos forrásokból származó információk, így a felkészültségét illetően merülnek fel kétségek.

Egy másik tisztázatlan kérdésnek a Mandiner próbált utánajárni: vagyis annak, hogy Hiesz György honnan kapta az információt a megmaradt vakcinák létezéséről?

A lap azt állította: Hiesz saját háziorvosától, az abasári körzeti orvostól, Dr. Lénárt Andrástól tudhatta meg, hogy amennyiben szedi a lábát, kaphat soron kívül oltást a városi kórházban. A Mandiner megkeresésére Dr. Lénárt Andrást tagadta, hogy ő szólt volna az oltás lehetőségéről a polgármesternek, azonban azt elismerte, hogy telefonon beszéltek a polgármesterrel, és maga javasolta Hiesznek, hogy adassa be az oltást. Az ügy érdekessége, hogy a háziorvos felesége történetesen az a Dr. Lénártné Benei Anikó, aki az önkormányzati cégnek, a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Kft.-nek ügyvezetője. A Mandiner információi szerint nemcsak a polgármestert, hanem annak felesége és Dr. Lénártné Benei Anikó önkormányzati cégvezető is kapott a vakcinából.

Lénárt doktor előéletéhez hozzátartozik, hogy az MSZP jelöltjeként indult a 2006 őszi önkormányzati választáson, és mandátumot szerzett a Heves Megyei Közgyűlésben. Felesége, Lénártné Benei Anikó pedig egészen 2019-ig, 17 éven keresztül volt Abasár polgármestere.

Hiesz Györgyöt a DK, a Momentum és az MSZP közös jelöltjeként választották újra Gyöngyös polgármesterének.

Korábban az MSZP-ben politizált, de 2018-ban kilépett a pártból.