A Jobbik pénteki frakcióülésén kizárták a párt parlamenti képviselőcsoportjából Volner Jánost – írja a hvg.hu. A kizárásra azután került sor, hogy nyilvánosságra került a párt alelnökének levele, amelyben élesen bírálta a túlzásba vitt néppártosodási politikáját a Jobbiknak.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, archív, illusztráció

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kizárást 17 igen, 4 nem, és 3 érvénytelen vokssal szavazták meg.

A frakcióülés utáni sajtótájékoztatón Jakab Péter elmondta, hogy etikai eljárást indít Volner ellen, és felszólították, hogy szombat délig adja vissza mandátumát. Fülöp Erik és Apáti István jobbikos képviselők pedig bejelentették, hogy elhagyják a Jobbik frakcióját, mert nem nézhették tétlenül, hogy Volner Jánost kizárják – derült ki a frakcióülés után. Ők is szombat délig kaptak határidőt, hogy eldöntsék, megtartják-e mandátumukat.

Jakab Péter azonban elmondta: a Jobbik továbbmegy a nemzeti ellenállás útján, a szóvivő felszólított mindenkit, hogy jöjjenek el a Jobbik október 23-ai tüntetésére. A szóvivő ismét tagadta, hogy pártszakadás lenne a Jobbikban.

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke elfutott az Echo TV kérdései elől. Volner János a csatornának azt mondta, nem szeretné visszaadni a mandátumát.

A rendkívüli frakcióülés után megtartott elnökségi ülés során eldőlt, hogy mindhárom képviselő ellen etikai eljárás indul, így elképzelhető, hogy a pártból is kizárják őket. Volner János ellen az „elmúlt három hónapban tanúsított magatartása miatt” indul belső vizsgálat.