Fotó: MTI, archív
Fotó: MTI, archív
Hirdetés

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a jobbikos Jakab Péter felszólalására reagálva azt mondta: szülei úgy nevelték, hogy az étel nem játék, azt nem szokták dobálni vagy „politikai performanszok szimbólumává” tenni, ezért a teremszolgálattal visszajuttatták a Jobbik-frakcióhoz azt a zacskó száraztésztát, amelyet a múlt héten a miniszterelnök asztalára tettek az ülésteremben. Kocsis Máté kijelentette: a Jobbik „mocskos szájú politikai performanszaihoz” a jövőben sem lesznek partnerek. Jakab Péter a „tésztás akcióval” méltatlanul megsértett több millió kormánypárti szavazót – mondta a Fidesz frakcióvezetője, hozzátéve, hogy Jakab Péter még lehet a „Jobbik Retkes Attilája”, aki majd „lekapcsolja a villanyt az egykor szebb napokban látott pártban”.

Kocsis Máté az európai parlamenti választásokat követő uniós tárgyalásokkal kapcsolatban arról beszélt: világossá tették, hogy nem támogatnak olyan jelöltet az EU vezetőjének, aki ösztönözné a bevándorlást és nem adja meg a tiszteletet Magyarországnak és a V4 országainak. Weber és Timmermans elbuktak, ami jó hír Magyarország számára, hiszen nem azt a politikát képviselték, amelyre a magyarok elsöprő többségben mandátumot adtak – jelentette ki.

Úgy vélte: Manfred Weber elfordult az Európai Néppárt keresztény értékeitől, nyíltan hadat üzent uniós tagállamok kormányainak, így néhány hónap alatt saját magát tette alkalmatlanná az Európai Bizottság vezetői posztjára.

A Fidesz frakcióvezetője kijelentette: olyan vezetőkre van szükség, akik egy tagállamot sem támadtak meg az elmúlt években, és a V4-k ebben is állapodtak meg. Hozzátette: a V4-eknek nincs kimondott jelöltjük, de több más jelöltet is elfogadhatónak tartanak.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta: a kormány olyan bizottság elnököt szeretne, aki tiszteletben tartja a nemzetek önállóságát és önrendelkezését, aki kiáll az illegális bevándorlás ellen és épít Európa keresztény gyökereire. Az uniós tárgyalások alapvető körülményének nevezte, hogy a V4-ek egységesek, annak ellenére, hogy a vezetőik különböző pártcsaládokhoz tartanak. Jelezte: a visegrádi országok a következő csúcs előtt is egyeztetnek majd.

Az államtitkár az ellenzéktől azt kérte, ne a külföldöt képviseljék Magyarországon, hanem Magyarországot képviseljék Brüsszelben.