Hirdetés

Komjáthi Imre (MSZP) a kötelező munkaorvosi vizsgálattal kapcsolatban tervezett módosítás miatt bírálta a kormányt. Szerinte ugyanis a vállalkozások sikeressége érdekében a jövőben megszűnne a kötelező munkaorvosi vizsgálat. Ezt gazemberségnek nevezte, hangsúlyozva, hogy innentől minden megelőzhető munkahelyi egészségkárosodás Semjén Zsolt és a kormánypárti képviselők „lelkén fog száradni”.

Szerinte lépésről lépésre építi le a kormány az állam felelősségét és ellátásait, ami a csak a nagyvállalatoknak és a multiknak jó. Önök „kilóra adják el a magyarokat az akkugyáraknak”, „úgy táncolnak, ahogy az ázsiai nagytőke fütyül” – fogalmazott.

A benyújtás körülményeit is szóvá tette, mert szerinte „minden olyan hír, ami úgy kezdődik, hogy péntek éjszaka újabb törvénymódosítót nyújtott be Semjén Zsolt, az gyalázattal végződik”.

Fónagy János, a gazdaságfejlesztési tárca államtitkára válaszában leszögezte: nem igaz, hogy a kormány mindenfajta egészségügyi alkalmassági vizsgálatot el kíván törölni. Hozzátette: a tervezett intézkedés lényege, hogy az egészségügyért felelős miniszterrel és a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszterrel egyetértésben rendeletben határozzák meg azokat az álláshelyeket és feladatköröket, amelyek esetében a munkára való alkalmasságról jogszabályban meghatározott orvosi vizsgálat alapján kell dönteni.

Korábban írtuk

Jelezte: jelenleg a munkavállalás előtti orvosi vizsgálat sok esetben formális, ezen a kormány változtatni akart, ugyanakkor továbbra is megmaradnak az egészségügyi vizsgálatok például a magasban dolgozók, az autóbusz- és mozdonyvezetők esetében vagy a vegyipari hatásoknak kitett dolgozóknál.